Повишава се интересът към професията на военните моряци

  • 06 май 2021 11:25

  • 245
  • 1
Повишава се интересът към професията на военните моряци
© Булфото (архив)

През последната година има повишен интерес към военноморската професия и на последните конкурси за едно място се състезаваха между 4 и 6 кандидати, каза днес зам.-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев след тържествения ритуал по вдигане флаговете на бойните кораби, който се проведе на Морска гара-Варна.

На празника, със заповеди на военния министър, началника на щаба на отбраната и командира на ВМС, бяха отличени 11 военнослужещи и двама цивилни служители, постигнали високи професионални резултати.

По случай 6 май: Осветиха бойните знамена и знамената-светини

Пенев уточни, че в момента недокомплектът от служещи във военния флот е между 10 и 12 процента, но преди година е достигал над 20. По думите му вече е обявен нов конкурс за 20 свободни работни места.

Програмата за построяването на многофункционалните кораби за военния флот върви по план, допълни Пенев. Той уточни, че в началото на следващата година трябва да започне разкрояването на стоманата за плавателните съдове, а първият трябва да бъде заложен през юли 2022 г. Според Пенев до края на настоящата година се очаква нова техника в бреговите формирования, както и в поддържащите основния корабен състав поделения. Ще продължи и развитието на Военноморския координационен елемент, като целта е по-големия му принос в национален план, допълни Георги Пенев.

Каракачанов: Много неща се промениха в армията - повдигнахме духа на военните

Накрая той пожела на военнослужещите здраве, висок дух и храброст както в мечтите им, така и при изпълнение на задачите.

Празникът във Варна днес ще продължи с концерт на Представителния духов оркестър на ВМС и демонстрации с участието на "тюлените" от Морския специален разузнавателен отряд и военнослужещи в Морска вертолетна авиобаза "Чайка" и флотилията бойни и спомагателни кораби.

Радина Лазарова
245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.05.06 | 11:51

1
Може да се гордеем !

Добави коментар

Водещи новини