Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Дипломатите в САЩ вече могат да издигат "флага на дъгата"

  • 28 април 2021 15:29

  • 3651
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Дипломатите в САЩ вече могат да издигат "флага на дъгата"
© булфото /архив/, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма за позволението на Държавния департамент US посолствата да издигат "знамето на гордостта"...след отмяна на решение на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен е дал правомощия на американските дипломатически мисии по целия свят да могат да издигнат на посолските пилони ЛБГТ знамето, "флага на дъгата" или още наричано "флага на гордостта", така както се прави по отношение на американския национален флаг. За подобна директива съобщава вестник New York Times. Това стана в деня, в който президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призна «арменския геноцид».
Подобно действие отменя решение на предишния президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който 

забраняваше на американските мисии да издигат знамето, изобразяващо цветовете на дъгата. 

Според информацията на служител от Държавния департамент, ръководителят на американското външнополитическо ведомство е упълномощил дипломатите да могат да издигнат "знамето на гордостта" преди 17 май, когато е Международният ден срещу хомофобията и трансфобията.

Според указанията те могат да го оставят на пилона на посолството и през месец юни, когато е "месецът на гордостта". В шифрограмата на Антъни Блинкин се отбелязва, че това не е задължение на всяка американска мисия и че 

„се дават правомощия на всеки ръководител да определя начина на прилагане, съобразно местните условия“.

The Foreign Insider припомня, че през 2020 г. на пилона на представителството на ЕС в Багдад, Ирак беше издигнато знамето с цветовете на дъгата по същия случай. Тогава министърът на религиозните дела направи демарш пред министър-председателя. В неговото обръщение се казваше, че „въпросното знамето не съответства на консервативната обществена обстановка, обичаи и традиции в арабската страна“. Това предизвика бърза реакция от иракския премиер Мустафа ал Казими. Последният, от своя страна, помоли ръководителя на мисията знамето да бъде свалено, както впоследствие и стана.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3651 0

Водещи новини