Нов вид чапла се засели на р. Арда

  • 15 май 2012 12:51

  • 1703
  • 0
Нов вид чапла се засели на р. Арда
©

Нов вид чапла е загнездила в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България". Български експерти са наблюдавали гривести чапли в района, които досега са регистрирани само като мигриращ вид в Източни Родопи.

Гривестата чапла (Ardeola ralloides) е включена като застрашен вид в Червената книга на България. Гнезди само в смесени колонии от чапли и малки корморани, като разполага гнездата си в тръстиката и по върби и тополи. В кърджалийската колония вероятно гнездят между една и три двойки. Техните гнезда са разположени в тръстиката, което затруднява уточняването на броя им. Той ще е ясен, когато малките излетят от гнездата си, отбелязват експертите.

Досега в чапловата колония гнездят Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Малък воден бик (Ixobrychus minutus), Нощна чапла (Nycticorax nycticorax) и Малък корморан (Phalacrocorax pygmeus). Тази година двойките на световно застрашения малък корморан са се увеличили от 7 на 32. Малките бели чапли и нощните чапли също са увеличили числеността си.

Смесената чаплова колония в гр.Кърджали е единствената в България, гнездяща в границите на населено място. Като остров на биоразнообразието в центъра на града тя е изключително привлекателна за екотуристи и природолюбители. За опазването й ще работи проект "За да останат чаплите в Кърджали - от мен зависи".

Последвайте канала на

1703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини