Сменят винетките с такса "изминат път"

  • 15 май 2012 06:59

  • 8560
  • 9
Сменят винетките с такса "изминат път"
© Булфото

Такса "изминат километър" да смени винетката, обмислят в Европейската комисия. Причината е да не се дискриминират чуждестранните шофьори, които само преминават през територията на дадена държава. Според Брюксел този вариант на пътните такси в ЕС е по-справедлив и по-ясен по отношение на цената, отколкото срочните винетки, пише "Монитор".

В момента винетната система се прилага в седем държави – Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, като в  други се обсъжда нейното въвеждане. Оплакванията от таксите при пътувания с автомобили и товарни коли непрекъснато се увеличават, твърдят от ЕК. Затова и комисията излезе с препоръки за прилагане на системите за таксуване при пътуване по европейските пътища. България и Румъния са с най-ниски такси за пътуване по пътищата, показват данните на Европейската комисия, която вчера настоя чуждите граждани да не се таксуват повече от местните. Освен това Брюксел поиска да има приемливо съотношение между краткосрочните и дългосрочни винетки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8560 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ГРАЖДАНИНЪТ Х

2012.07.02 | 11:36

9
КАКВО ОЩЕ ЩЕ ИЗМИСЛИТЕ ВЕ ПАРАЗИТИИИИИИИИИИИИИИИИ
елементарно УОТСЪН

2012.07.02 | 11:35

8
Аз само не мога да ви разбера, защо се занимавате с глупости, като това ДА ПРЕСМЯТАТЕ КОЯ Е НАЙ-СПРАВЕДЛИВАТА ЦЕНА .ПЕДАЛИТЕ , които са измислили винетките ,ако са имали намерение да направят НЕЩО справедливо , биха пуснали 6 месечна винетка , а не в случая седмична- 10 , месечна 25 и НАЙ-ИЗГОДНАТА 1 годишна 67лв. ЗА НЕ РАЗБРАЛИТЕ истинската цел на ТЕЗИ ПЕНДАХУЛИ е да накарат обикновения шофьор да направи ПРОСТИ сметки и накрая да стигне до елементарния извод ,че е по добре да си купи 1годишна . Аз си купувам винетка само заради полицаите, щото като си направя елементарна сметка ,ми излиза по евтино да си купя винетка,отколкото да плащам актове и глоби. Или по друг начин казано, това е ЕДИН много добър пример за разрешавано от ЗАКОНА ИЗНУДВАНЕ на обикновения шофьор в Р.Б. А за тези които си мислят , че изработването на една ВАДЕНКА , си струва сумата от 67 лв. просто немам думи...
az

2012.05.21 | 13:13

7
най-накрая ще се сетят ,че с това съотношение седмична 10 лв., месечната - 25 лв., годишната - 67 лв мнго хора няма да си купят а ще рискуват.По-добре нещо от сорта 5,10,67лв (грубо 5лв х 50седмици=250лв,10лв х 12месеца=120лв) 1000 пъти по-примеливо.

2012.05.21 | 13:08

5
Не разбрах, искаш годишната винетка да стане 120 или 250 лв ли? Защото според мен посмъртно няма да направят седмичната 1,40лв. Общо взето цената от 67 лв за година е приемлива, стига пътищата да са качествени.Но в момента пътуваме по лунна повърхност, така че не ми е ясно защо изобщо плащам!!! А според мен от цената на годишната винетка трябва да се приспадат месеците до закупуването и.
i az

2012.05.16 | 15:48

1
Da, no tova pak sa vinetki. Na men ot statiqta izob6to ne mi stana qsno kak 6te se taksuva "izminat kilometar"

2012.05.21 | 13:09

6
"България и Румъния са с най-ниски такси за пътуване по пътищата, показват данните на Европейската комисия, която вчера настоя чуждите граждани да не се таксуват повече от местните". Този филм, вече сме го гледали с билетчетата за исторически паметници и забележителности.Преди българите плащахме по 2лв за вход, а чужденците 10лв. Сега всички солидарно плащаме по 10лв. Резултатът е, че с нашите доходи не можем да си го позволим и престанахме да посещаваме често подобни места! Сега имам едно усещане, че цените за пътуване ще се изравнят с Европейските (За да не са дискриминирани "истинските" европейци), ясно е, кой ще е потърпевшият!

2012.05.21 | 13:07

4
""България и Румъния са с най-ниски такси за пътуване по пътищата, показват данните на Европейската комисия"" И така трябва да си остане във България.ЕК са сгрешили термините!!!!!!!!Във България няма ПЪТИЩА има ВЪЛЧИ ПЪТЕКИ...........А във някои градове инфраструктурата граничи със така на ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ(пълна със кратери)...............Както и дае аз и без това пари не давам за винетка вече.............Предпочитам да си обслужа окачването (шарнирче,амортисьорче).................Защо да им плащам и да си троша колата......................Ибал съм ги всички във агенция ПЪТИЩА...............
WINETKA

2012.05.21 | 13:05

3
NAJ PRIEMLIWO E YAKSA SAMO PO KA4ESTWENA MAGISTRALA, INA4E ZA KAKWO MI E WINETKA OT SELO X DO GRAD4E Y AA?????
Има и

2012.05.16 | 16:33

2
друг вариант - освен тол таксите на бариерите. Слагат се устройства на магистралите и други в превозните средства и отчитат дистанционно при преминаване на зона, в която се плаща. Например магистрала. Зарежда се на принципа на ваучери и така. Проблемът е, че устройството струва пари. Освен това след като се махне евентуално винетката, такива устройства за отчитане ще трябва да се наслагат в огромни количества - не само на магистралите. Т.е. правителството ще пусне поръчката за десетки милиони минимум, за да сме солидарни.

Добави коментар

Водещи новини