Все повече българи изнасят живота и бизнеса си на село

13 април 2021 20:44

Все повече българи изнасят живота и бизнеса си на село
© pixabay
3468 2

Близо 200 000 души са се преместили да живеят на друго място миналата година, сочат данните на статистиката. Половината от тях са се преселили от големия град на село и една от основните причините за това е пандемията.

За малко повече от година населението на община Родопи се увеличило с 2700 души. Повечето идват от големия град и предпочитат живота в къща на село. Неслучайно за миналата година тук са издадени над 700 разрешения за строеж.

Населението на България е 6 916 548 души към края на 2020 г. НСИ: Намаляваме

От началото на пандемията миналата година семейство Куликови са се преместили от София на вилата си в пловдивското село Белащица и повече не желаят да се върнат в големия град.

"Тук работят онлайн и планират да се регистрират в селото, за да може детето им да посещава детска градина. Миналата година при локдауна март месец в София, в апартамента не е най-удобното място, с малко дете сме. Имаме къща горе доста по-нависоко из селото, дойдохме тук и така. Искам официално даже да се пререгистрираме, да дойдем тук , детето да си почне нормално детска градина. В София няма места и няма шанс да се случи скоро. И определено, чистият въздух и тая свобода, която ни дава селото няма как да се случи в София или в големия град, дори и в Пловдив", казва пред БНТ Александра Куликова.

Гледаме домати, краставици и си движим нашите неща. Организираме най-големия китарен фестивал, който се провежда в Пловдив.

В интерес на истината в началото може би ни липсваше малко тази шумотевица и суматоха, но в момента не искаме и да чуем за голям град, казва Христо Куликов, музикант.

Подобна е ситуацията и в община Елин Пелин, където все повече столичани купуват имоти.

В Софийското село Лесново за последната година над 60 семейства се закупили терени за строеж или къщи. Повечето семейства строят нови къщи, а по-малко са тези, които ремонтират закупените къщи и си живеят в тях, казва Стоян Зарчов, кмет на с. Лесново, община Елин Пелин. Повечето от преселилите се семейства не само живеят в селата край големия град, но са изнесли и бизнеса си. Такъв е случаят със стоматолога Димо Димов от село Гара Елин Пелин.

"Имаме толкова много работа, че ще разширяваме бизнеса и ще взимаме още колеги, които предпочитат този начин на живот на село. Новата ни колежка, например, е българка от Македония, която премествайки се тук й хареса и зачерта директно варианта София. Намери си къща под наем и си живее тук", казва Димов.

По данни на НСИ половината от преселилите се у нас семейства са напускат града, за да живеят на село. От село в град са се преместили едва 15.3%.

Мая Йорданова
3468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Литекс-София

2021.04.14 | 08:32

1
Еми нормално. Години наред миграцията вървеше от селото към града. В момента не става за живеене. Селяния до шия. Нито има къде да паркираш, нито нищо.
Литекс-София

2021.04.14 | 08:33

2
Даже Литекс се премести в София.

Добави коментар

Водещи новини