Министър Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето

  • 13 април 2021 18:16

  • 285
  • 0
Министър Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето
©

Освобождават се обеми в язовирите, които вече са пълни, така че да посрещнат първите води от очакваните валежи и снеготопенето първите два-три дни без реките да преливат. Това каза министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и, който днес направи проверка на място на язовирите „Христо Смирненски“ и „Копринка“, както и на ВЕЦ-овете, които отработват енергийно водите от водосбора на Стара планина. „При снеготопене и дъжд, както сега ще има топъл вятър и дъжд, снегът се топи с много голяма скорост и не може да се предвиди за колко дни ще стане това. Затова сега се опитваме да освободим малко обеми в язовирите ни, които вече са пълни, така че да посрещнат първите води и същевременно реките да не преливат“, посочи министърът.

„Тук сме, за да видим дали правилно сработват водата двата ВЕЦ-а на яз. „Копринка“, след като изменихме правилата заради тях“, каза министърът.  Според него освен по река Тунджа, сега може да се изпуска и по река Марица през двата ВЕЦ-а. Въпреки че яз. „Копринка“ е с малък обем – 142 млн., той захранва други 3 язовира – „Жребчево“ с 400 млн., яз. „Овчарица“ - с 60 млн. и яз. „Розов кладенец“.

Министър Димитров припомни, че последните два язовира са структуроопределящи, те са от значение за национална сигурност заради енергетиката, защото без тях не може да работи този сектор в България. „Ако ние управляваме правилно яз. „Копринка“, ще имаме вода и за напояване, и за питейно-битови цели, и за енергетиката, и за екологията. Ако я пуснем всичката през ВЕЦ-а в една посока, той ще направи ток, но няма да имаме вода за друго“, обясни той. „Тази година срещнахме разбиране от собствениците на ВЕЦ-те, в момента сработват по 10 кубика в секунда, излишната вода отива в Тунджа. Ако се наложи, може да сработят до 40 кубика без да застрашим населението нито в едната, нито в другата посока“, каза Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и.

Тъй като снеготопенето се очаква тези дни, той обясни, че съобразява това когато се правят графиците: „Съобразявам единствено с метеорологията и хидрологията. Никой друг не влияе дали да спра даден ВЕЦ или не. Техните прогнози са ми най-важни, те са хората, на които най-много разчитам - и доц. д-р Христомир Брънзов, и проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора“.

Според министър Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и от яз. „Искър“ са източени 150 млн. куб. метра вода, което е едногодишното потребление на софиянци, защото се очакват 270 млн. кубика водни количества от сняг. „Той трябва първо да напълни язовира и да не прелее, после да премине през цяла София без създаден проблем и по р. Искър, която е няколко стотин километра“, обясни Димитров.

Във връзка с осигуряването на водни количества за Източна България министър Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и категорично заяви, че криза няма да има: „Миналата година икономисвахме вода, защото имахме 30 млн. кубика до тинята на яз. „Камчия“. Пазехме 2 язовира, за да може 6 месеца  да изкараме с тези 30 млн. кубика и още едни 30-40 млн. кубика, за да изкараме цялата година на Черноморието. Дойде дъжд, напълни язовира, „Камчия“ за първи път от 4-5 години и започна да прелива. Той пълни следващия – „Цонево“ и в него ще има за промишлеността на Девня за още 4 години. В момента имаме достатъчно вода, никаква криза не се очертава. Дори разреших на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ да бъдат свалени нивата, за да може да се ремонтират язовирните стени и  следващите 30-40 години да се ползват като резервоари без никакви проблеми, именно защото има вода в „Камчия“.

Във връзка с готовността реките да поемат високите води, Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и припомни: „Миналата година тук показвахте празен язовир, а сега 20-30 годишни дървета са залети, трябваше да изпуснем от „Копринка“ 5 млн. кубика за следващия язовир „Жребчево“, за дадем на Ямбол, Сливен и Елхово възможност да се оросяват сондажите, защото имаха проблем с нивата на водата. Понеже не са разчистени добре речните корита се стремим да изпускаме плавно минимално количество вода, защото кметовете и областните нямат пари да осигурят проводимостта на речните корита“.

Проверката на министъра продължава по язовирите „Домлян“, „Пясъчник“ и „Тополница“. Язовир „Домлян“ е пълен на 96% и е разрешено контролирано изпускане, а „Тополница“ е на 91% и е разрешено изпускане със 17 м3 през ВЕЦ. По този начин е осигурена водата за напояване на цяла Тракия.  

В момента най-големите усилия на МОСВ са насочени да се преведат безпроблемно през язовирите стопените количества сняг и продължаващите дъждове. Създадена е възможност за дистанционна връзка с областните управители и кметовете относно проводимостта на реките.

Последвайте канала на

Novini.bg
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини