Дигитална конференция ще събере творци и читатели от България и чужбина

  • 13 април 2021 09:24

  • 128
  • 0
Дигитална конференция ще събере творци и читатели от България и чужбина
© Pixabay

"Де е България? Литература между глобално и локално" е темата на дигитална международна конференция, която ще се състои на 22 и 23 април, съобщиха организаторите от Националния център за книгата - НДК.

Участие ще вземат чуждестранни издатели на преводна литература, преводачи на българска литература на чужди езици и представители на институции, подкрепящи превода и популяризирането на литературата. Събитието ще бъде с професионална литературна насоченост и за широката аудитория, а достъпът ще бъде безплатен.

Грета Тунберг няма да присъства на форум за климата заради неравния достъп до ваксини

Как един писател да бъде универсален в своите послания, да бъде интересен на глобалната литературна публика? Как заглавие от български автор може да намери своето място в каталога на чуждестранен издател? Как негови произведения могат да бъдат селектирани за превод, да бъдат публикувани и да бъдат четени на чужди езици? На какви възможности за подкрепа би могъл да разчита един издател, писател или преводач? Това са част от въпросите, чиито отговори конференцията ще се опита да потърси и систематизира.

Това е второто тематично събитие, организирано от Национален център за книгата - НДК, след встъпителното издание на "Книгата и държавата" през 2015 г. Идеята е събитието да се превърне в регулярна среща за професионалната общност и да бъде отворена платформа за обмен на опит на литературната и творческата индустрия на Балканите и в Европа. Проектът се осъществява с подкрепата на националния фонд "Култура".

Novini.bg
128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини