Д-р Александър Симидчиев: Само интензивно ваксиниране ще ни спаси от пандемията

  • 09 април 2021 10:07

  • 11595
  • 0
Д-р Александър Симидчиев: Само интензивно ваксиниране ще ни спаси от пандемията
© личен архив и булфото /архив/

Трябва ли да има възрастастови съображения при поставянето на най-масово употребяваната ваксина у нас "АстраЗенека"? При кои пациенти се образуват тромбози и от какво? Защо изоставаме дори след комшиите в имунизацията? Какви са най-неотложните мерки за справяне с пандемията? Разговарям с д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната, известен български лекар - пулмолог, завеждащ отделение "Функционална диагностика" в Медицинския институт на МВР. Той е и член на УС на Дружеството по белодробни болести, председател на сдружение "Въздух за здраве". Д-р Симидчиев бе избран за депутат в състава на 45-тото Народно събрание от квотата на ДБ.

Решение ваксината на "АстраЗенека" да се прави на хора под 55 години, както и другото - да се поставя на навършилите тази възраст, бяха глупави, според мен. Ваксината е пълноценна, както и останалите, няма особена разлика между тях. Суматохата, която се получи, беше медийно инициирана. После, докато регулаторните агенции нямаха подобни препоръки, насилиха и тях да твърдят, че можело и да има странични ефекти, въпреки че няма достатъчно научни доказателства по тази тема.

Всичките ваксини са еднакво ефикасни срещу тежките усложнения.

Онова, което се говори за образуване на тромбози, реално в групите на ваксинираните е по-рядко, отколкото при тези без имунизации. Да, има тромбози и сред ваксинираните, но честотата при тях е по-ниска, отколкото при не имунизираните. Това показва, че проблемът не е във ваксината. Част от хората, при които се появи такъв страничен ефект, са млади жени в Германия, които използват контрацептиви. В тази група отрицателният ефект е 1:1000, а при ваксините е 1:1000 000, както се вижда разликата е в пъти по-голяма.

Нямаме данни, че отрицателните ефекти са свързани с ваксината.

Логично и нормално е да има хора, които да се разболяват, преди да успеят да изградят пълноценен имунен отговор. Примерно, когато са си сложили една доза и са разхлабили личните си предпазни мерки и то в условия на пандемия. По принцип в среда на инфекциозност, е допустимо човек да се зарази, независимо дали е ваксиниран или не е.
Има изолирани случаи на хора, които са получили двете си дози, но пак се разболяват. Това се случва, защото при 5% от хората ваксините не дават имунен отговор, а при 95 на сто са ефикасни. Това се отнася за всички видове ваксини, не само при тези сега. Става въпрос за генетична обусловеност при индивидите, според която имунният отговор не реагира при стимулиране. Те не биха го развили и след преболедуване от К 19.
Предварително на тези хора няма как да им се даде съвет как постъпят и какви изследвания да си правят. Но чрез ваксините винаги могат да бъдат защитени да речем 19 от 20 човека.

Ваксинирането у нас върви лошо,

защото се вдига много медиен шум. България има два пъти по-ниско ваксинационно покритие, отколкото е то в съседните ни Румъния, Гърция и Турция. И пет пъти по-малко от това в Сърбия.
Хората са объркани от разнопосочните изказвания на специалисти в медицинските среди. Нагнети се твърде много политика в един чисто медицински проблем. Когато хората са объркани, предпочитат нищо да не правят. Към всичко това се добави и липсата на достатъчно ваксини, поведе се негативна кампания срещу "АстраЗенека", поради което още повече се отказаха от ваксините. Всички се втурнаха да искат "Пфайзер" и "Модерна", но държавата ни не ги поръча навреме преди шест месеца, а сега вече е трудно да се набавят.

Най-важните мерки срещу пандемията,

според мен, са да ни доставят бързо отнякъде - независимо дали от Европа или другаде ваксини, за да бъдат имунизирани колкото се може повече хора. Ако това се случи, ще забравим за пандемията така, както вече стана в Израел.
Важно е да имаме интензивна програма за имунизиране. Нищо друго не може да промени хода на пандемията. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
11595 0

Свързани новини

Водещи новини