В Ловеч приеха серия от мерки за преодоляване на икономическите последствия от пандемията

08 април 2021 16:51

В Ловеч приеха серия от мерки за преодоляване на икономическите последствия от пандемията
© Община Ловеч
318 3

Общинските съветници на Ловеч приеха серия от мерки в посока преодоляване на икономическите последствия от пандемията от COVID-19. Това стана на заседанието на 8 април, което се проведе в салона на Ловчанското читалище поради санитарните мерки, съобщиха от пресцентъра на общината.

Първото решение, което бе прието с 27 гласа „За“, два гласа „Против“ и без нито един глас „Въздържал се“, намалява с 50% размера на дължимата от учениците такса по чл. 36, ал. 1 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за ползването на ученическото общежитие на ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ и в ЦПЛР – Ученическо общежитие, гр. Ловеч, за февруари 2021 г. Размерът на месечната такса за ползването на общежитие ще се изчислява пропорционално на броя на календарните дни на месеца, решиха съветниците. 

Част от новозаразените с COVID-19 в Ловешко са от семейни огнища

С пълна подкрепа, без нито един глас „Против“ или „Въздържал се“, съветниците приеха и следващите две решения. Това са мерки за преодоляване на последствията от пандемията и запазване и възстановяване активността на икономическите субекти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Община Ловеч. Нормативните мерки включват предприемане на действия за внасяне на изменения на местната нормативна уредба.

- В Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, общественото имущество и природата на Ловешката община промяна ще има по отношение на работното време на обектите за хранене и развлечения;

- В Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч промени ще има по отношение на определяне на такси и цени за ползване на общински терени при провеждане на празници;

- В Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Ловеч промени ще има по отношение на изискванията за поставяне на вендинг-автомати.

Организационно-техническите мерки включват осигуряване на ритмичност при провеждане на събитията, чрез консултиране на календарите за културни и спортни мероприятия на територията на Община Ловеч със „Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и питиепродавците–Мелта“, както и осигуряване на подкрепа при провеждане на организирани от сдружението мероприятия.

Общинските съветници приеха още и да не прилага през 2021 г. официалният инфлационен индекс на потребителските цени за периода декември 2020 г. спрямо декември 2019 г., публикуван от Националния статистически институт, по отношение на месечните наеми по сключените договори и заплащаните обезщетения за ползването на общински нежилищни имоти. 

РЗИ - Ловеч отваря "зелен коридор" за желаещите да бъдат имунизирани срещу COVID-19

При направена справка на официалната интернет страница на НСИ за индекса на потребителските цени става ясно, че годишната инфлация за декември 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 0,1%, Размерът на месечните наеми по сключените договори и заплащаните обезщетения следва да се индексират със същия процент. Общината има сключени 184 договора на стойност 291 000 лева.

318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

117937
­­­B­и­­ж­­­т­­­e­­­ ­­м­­o­я­­­т­­­a­­­ ­­т­и­й­н­ ­п­­y­­т­к­a­ ­­­-­­­> ­­­B­G­1­7­­.­­­C­L­U­­­B­­
Ambera21

2021.04.11 | 03:27

97402
­­­В­­­и­ж­­т­е­­ ­м­­о­­я­­­т­­­а­ ­­­т­и­­й­н­­­ ­п­­­у­т­к­­а­­ ­­­-­­ ­­W­­W­­W­­.­B­G­1­7­­­.­­­C­­­L­U­­B­
Cassandraa21

2021.04.10 | 03:52

86484
­В­­и­ж­­­т­­е­ ­­­м­­о­­я­т­а­ ­­т­­­и­й­н­­­ ­­п­у­­т­­к­а­­ ­-­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­­G­­1­­7­.­­­C­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини