27 младежки проекта ще бъдат финансирани по програма на Столична община

08 април 2021 14:09

27 младежки проекта ще бъдат финансирани по програма на Столична община
© Pixabay
119 0

27 младежки проекти ще бъдат финансирани от Столичната община по Програмата „София – град на младите и активните“. 

За първа година Столична община финансира в самостоятелна програма проекти на младежки организации. Програмата е създадена по инициатива на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова в съответствие с визията за утвърждаване на София като град на младите, активните, иновативните.

30 общини с услуги по новата програма "Патронажна грижа"

Фондация „Подлезно“ ще превърнат подлеза при пазара „Иван Вазов“ в пространство за  четене и споделена библиотека. Район „Изгрев“ планира да създаде младежко културно пространство на  ъгъла на бул. „Драган Цанков“ и ул. „Незабравка“ с поставяне на пейки от типа „отворена книга“.

ОНЧ „А Страшимиров“ – 1926“  ще създаде младежки  киноклуб, в който да членуват млади хора с интереси към  киното, архитектурата и изкуството, а   НИМ –училище за кино и телевизия са готови с уроци по филмово и телевизионно майсторство за младежи. Фондация „Център за развитие на медиите“ са подготвили  проект   „Ваксинация срещу дезинформацията“.  Фонация „Ела и ти“   искат да  осигурят достъп до атрактивни природни забележителности  на хора с увреждания като разходка с лодки в езерото Дружба, а фондация „Силата на глухите деца“ ще създаде клуб по планинско колоездене.

90 организации кандидатстваха с проекти за финансиране по програмата сред тях   институции, професионални гимназии, ученически и студентски съвети, районни администрации и младежки      организации.

Бюджетът на Програмата е в размер на 150 000 лева, като предложените за финансиране 27 проекта обхващат всички теми в съответните подпрограми. По подпрограма „Младите за София“ ще бъдат финансирани 10 проекта, в които се поставя акцент на инициативността на ученически и студентски форми на самоуправление, на обучения и създаване на мрежи за обмен на знания и взаимопомощ, доброволчески инициативи  и формиране на умения на младежки лидери.

Подпрограма „Моят град“ включва 8 проекта, в които се предлагат за финансиране дейности, свързани с  младежки форуми, фестивали и събития, свързани с културно-историческото наследство на града. Подпрограмата обхваща и възможности за разнообразни дейности през лятната ваканция за младите хора, както и младежки културни пространства за личностно и кариерно развитие.

Дончо Барбалов разкри кои ще са ключовите ремонти в София през 2021 г.

Подпрограма „Споделени пространства“ включва 9 проекта, с които  младите хора показват ангажираността си към каузи за помощ и подкрепа на хора в неравностойно положение, както и инициативи на неправителствени организации, реализиращи дейности за младежи от рискови групи.

Радина Лазарова
119 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини