Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната

  • 04 април 2021 09:32

  • 204
  • 1
Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната
© bulphoto (архив)

Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната, съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция".

На границата с Република Гърция: трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. На ГКПП „Кулата-Промахон“ българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

Ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят договор за работа.

От водачите на товарни автомобили се изисква попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. От 23 до 7 часа през пункта не преминават леки коли и автобуси.

На съпределните пунктове на българските ГКПП "Илинден" и ГКПП „Капитан Петко войвода“ в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

На ГКПП „Маказа“ в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач. Той трябва да има QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането в Гърция. За излизане от Гърция пътници се допускат само от 7 до 23 часа. Изискванията за пътуване в Гърция ще се прилагат до 05.04.2021 г.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства. На границата с Румъния: трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

От 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа, подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Не се изисква представяне на отрицателен PCR-тест за транзитно преминаващите лица, при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането, за трансгранични работници, водачи на товарни превозни средства, учащи, студенти и деца на възраст до три години включително.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия: трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Поради извършване на ремонтни дейности на пътя Драгоман –ГКПП „Калотина“ на 01.04.2021 год. от 13:00 до 15:00 часа ще бъде затворен пътя, като има обходен маршрут за леки автомобили град Драгоман – с. Калотина. На границата с Република Северна Македония: трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

От 23 часа на 10 март до 22.03.2021 г. на територията на РС Македония се въвежда полицейски час - забрана за движение на граждани от 23 ч. до 6 ч. българско часово време. Мярката е във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса. По време на полицейския час на граничните пунктове на страната северномакедонските власти въвеждат ограничителни мерки за преминаване на лица и автомобили. Изключения ще се допускат за преминаващите транзит товарни автомобили, за пътуващи по хуманитарни причини, за лица с предварително изпратени ноти от консулските служби.

На границата с Република Турция: трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
204 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Elizabetha18

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­­и­­ж­­т­­­е­ ­­м­­о­я­­т­­­а­­­ ­т­­­и­й­­­н­­­ ­п­­­у­­­т­к­­­а­­ ­­-­ ­W­­­W­­W­­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини