Проф.д-р Елисавета Петрова: Преди да се ваксинирате, внимателно се изследвайте!

  • 26 март 2021 15:33

  • 9668
  • 0
Проф.д-р Елисавета Петрова: Преди да се ваксинирате, внимателно се изследвайте!
© булфото /архив/, youtube

Тези дни медии и социални мрежи се нажежиха от коментари затова, че в Дома за възрастни хора в село Опанец, област Добрич, са заразени 31 от 40 обитатели, а на 14 от заболелите са поставени две дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“. Причината затова, според някои лекари е, че при възрастните хора не се правят прецизни изследвания за наличие на заразни болести преди те да бъдат ваксинирани, както това се прави за децата например. За отговор на въпроса: как трябва да се поставят ваксините така, че да не стават гафове като този, също така - дали локдауна ще помогне за ограничаването на заразата и др., потърсих за разговор пулмолога проф.д-р Елисавета Петрова.

Не зная доколко изнесената информация е коректна и затова е трудно да се коментира казуса от дома в село Опанец. Хипотетично не може да се коментира. Не е ясно дали тези хора вече са били заразени, когато са им поставили ваксините. Който и да е пациент, ако е с вирусна инфекция, не е подходящ за ваксиниране. Ако хората са били вече заразени, как пък никой не е видял, че те имат симптоми! Въобще тази постановка е твърде неясна, за можем професионално да я коментираме.

Ваксини не се поставят, ако даден човек е с някаква вирусна инфекция.

И това се отнася за всички ваксини. Ако човекът има температура, или други симптоми, то не бива се инжектира. Човек трябва да е в стабилно състояние, да не е болен.
Аз всеки ден ден работя с болни, които са заразени с коронавирус. И не бих посъветвала хората да не се ваксинират. Разбира се изключение правят онези, които проявяват контраиндикации срещу ваксините. Една от тях е активното възпалително вирусно заболяване. Затова е важно и възрастните хора да са много внимателни, да се изследват прецизно, преди да хукнат да се ваксинират.

Локдаунът към момента има смисъл

за ограничаването на пандемията. Голата истина е, че у нас не достигат леглата в болниците. В такива случаи локдауните допринасят за ограничаването на разпространението на инфекцията. По моя преценка засега ограничителните мерки не бива да се премахват, нито да се разхлабват. През това време се надявам да се активизира ваксинирането, за да може повече хора да бъдат защитени. Надявам се и безсимптомно прекаралите заразата да са повече, за да имат вече изградени антитела.
Трудно е да се прогнозира докога ще продължи борбата с коронавируса и неговото разпространение. Предстои много работа на експертите, проучвания, обобщения и статистики на всички държави по целия свят. Надявам се до началото на следващата година да сме се отървали от коронавируса. Вероятно след като се достигне до повече прекарали заразата хора, тази инфекция ще се превърне в сезонно заболяване като гриповете и др..


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
9668 0

Водещи новини