Борд за приятелство бе учреден между България и ОАЕ

  • 12 март 2021 10:56

  • 648
  • 1
Борд за приятелство бе учреден между България и ОАЕ
© Борд за сътрудничество България-ОАЕ

Не много отдавна България започна да развива активни отношения с Обединените арабски емирства (ОАЕ). Наскоро беше открито посолство на ОАЕ в София, с извънреден и пълномощен посланик на Н. Пр. г-н Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

На реципрочен принцип Р България също откри свое посолство в Абу Даби, столицата на ОАЕ, с посланик Н. Пр. Богдан Коларов, а съществуващото до този момент генерално консулство продължи да работи в Дубай. В съответствие с все по-интензивните отношения между двете държави, по инициатива на г-н Камен Алексиев, собственик на сайта „Факти“, г-н Мохамед Бакари, съветник в посолството на ОАЕ в България, г-н Георги Харизанов (изпълнителен директор на ТВ „Европа“, Институт за дясна политика) и проф. Стоян Денчев, Председател на ОС на Университета по библиотекознание и информационни технологии и след направени консултации с Н. Пр. г-н Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, бе взето решение да се създаде неправителствена организация, която да подпомага развитието на отношенията между двете държави.

След като беше инициирано създаването на такъв тип неправителствена организация, днес, 11.03.2021 г., както присъствено, така и онлайн, в състав от 17 души, се проведе Учредителното събрание на Сдружение с нестопанска цел „Борд за приятелство и сътрудничество между Република България и Обединените Арабски Емирства“.

Сред учредителите се открояват имената на г-н Камен Алексиев (собственик на новинарския сайт „Факти“), г-н Милен Керемедчиев (бивш генерален консул в Дубай), Н. Пр. Метин Казак (бивш посланик на Р България в Катар), г-н Неби Бозов (кмет на общ. Сърница), доц. Румен Драганов (директор на Института за анализи и оценки в туризма), д-р Валентин Ангелов, д.м. (изпълнителен директор на СБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД), г-н Огнян Ганев (собственик на „Dairy Food Bulgaria“), проф. д-р Тереза Тренчева (зам.-ректор по НИМД в УниБИТ), г-н Михаил Касабов (президент на БФС), г-н Мохамед Бакари (съветник в посолството на ОАЕ) и проф. д.ик.н. Стоян Денчев. След приемане с пълно единодушие на учредителните документи, включително и Устава на сдружението, Общото събрание на учредителите избра Управителен съвет на Борда, в състав: проф. Стоян Денчев, г-н Михаил Михайлов и г-н Милен Керемедчиев.

Марияна Николова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на ОАЕ

За контрольор на Борда беше избран г-н Георги Милушев. На своето заседание Управителният съвет избра за Председател на Борда проф. Стоян Денчев.

В края на учредителното събрание неговите участници получиха покана от Н. Пр. г-н Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми за гостуване в посолството на ОАЕ в Р България. Изслушани бяха химните на двете държави.

Вижте и това видео от нашия архив:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
648 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Hollya21

2021.04.10 | 03:55

1
­В­­и­ж­­т­­е­ ­м­­­о­­я­­т­­а­­ ­­т­­­и­й­­н­­ ­п­у­т­­­к­­а­­ ­-­­­ ­W­W­­W­­.­­­B­­­G­­1­­7­­.­­­C­­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини