Кога ще има ваксина срещу коронавирусите при животните?!

  • 10 март 2021 17:10

  • 1458
  • 0
Кога ще има ваксина срещу коронавирусите при животните?!
© булфото /архив/

Защо няма ваксина срещу коронавируса при животните, как протича и какви са симптомите на заразата при тях? Възможно ли е да  се заразяваме от домашните и си любимци и защо е варварско да си изхвърляме четириногите приятели от домовете? По тези и други важни въпроси по темата, разговарям с ветеринарния лекар, бивш министър на земеделието у нас д-р Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Коронавирусните инфекции са известни от доста години във ветеринарната медицина.

Това, което сега става популярно и за хората е, че става въпрос за един много променящ се вирус, за който много трудно се прави ваксина. При животните все още не е създадена ваксина срещу тези инфекции. Те са много трудни за лечение. Надявам се, че след пробива в направата на ваксина за хората, ще се изработи такава и за животните. В края на краищата във ветеринарната медицина фармацията е комерсиална, докато при хората всичко се преценява от хуманна гледна точка.

Няма свързаност на заболяванията при животните, т.е.,

ако едно куче е болно от парвовироза, впоследствие да има и коронавирус, каквито твърдения излязоха наскоро в публичното пространство. Въпрос е на диагностика в лабораторни условия, но има колеги не се опират на тези методи в лабораториите.


Лечението на коронавирусните зарази при животните, е симптоматично - лекуват се последствията. Тук аналогията с протичането на инфекцията при животните и хората, е едно към едно. И при едните, и при другите се лекуват последствията като висока температура, възпаления, обезводнявания и т.н..Това се нарича симптоматична терапия, атакуват се симптомите, а не конкретно самият вирус. Много е важно хората да знаят, че

ако животните им са болни от коронавирус, те няма да се заразят.

Има много психози сред двукраките, че трябва да се освободят от своите домашни любимци, за да не се заразят. Не е възможно това, както и от човека вируса да се пренесе върху животното. Върху конспиративните теории затова как е бил създаден вируса и как е стигнал до хората, аз няма да се спирам, защото с това се занимават СЗО с всичките му подразделения и немалко разузнавателни служби. Но искам категорично да успокоя хората да не се тревожат, че могат да лепнат заразата от животните.

Има много по-опасни болести сред животните като Африканската чума.

Тази чума по свинете продължава да вилнее е да нанася страшни поражения върху икономиките по света. Дори си мисля, че, ако ковид не беше се случил при хората, никой нямаше да отваря дума за него при животните, за съжаление.
Хората приемат домашните си любимци като част от своето семейство. Докато селскостапанските са част от бизнеса и поразените се считат за "естествен отпад". Няма точна статистика каква е смъртността от коронавирусите при животните.
Моят призив е: хора, грижете се за животните си, нито те ще ви разболеят, нито вие тях! Надявам се скоро да има и ваксина срещу коронавирусите при животните.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1458 0

Свързани новини

Водещи новини