Д-р Асьов: Трябва да подкрепим младите лекари, за да останат да лекуват тук

08 март 2021 11:45

Д-р Асьов: Трябва да подкрепим младите лекари, за да останат да лекуват тук
© Pixabay
216 4

Младите лекари са много и е важно да има съсловна организация, която се бори за техните права и подпомага кариерното им развитие. Това каза пред БНР ендокринологът от Александровска болница д-р Явор Асьов, председател на Комисията за продължаващо образование към Сдружението на младите лекари.

Не бива да има разделяне между по-млади и по-възрастни лекари, а приемственост и трябва да се борим за това, смята д-р Асьов. Един от основните проблеми след дипломирането на един млад лекар е възможността той много бързо да започне работа в чужбина, подчерта Явор Асьов.

„Пазарът е отворен и с приравнителни изпити и достатъчно познание на езика в съответната страна колегите много бързо могат да работят. Болниците в България, лечебните заведения, които се занимават със специализация на млади лекари, трябва да предоставят условия, които да са конкурентни на тези, които европейските страни и други страни в глобален мащаб предоставят“, коментира той в предаването „Хоризонт до обед“.

Лекар алармира: Изобщо не се спазват мерките, хората сякаш забравиха, че има вирус

Ако в началото на сложната си професия лекарите усещат безперспективност и трудност да започнат специализацията си, те много бързо се ориентират за работа в чужбина, посочи д-р Асьов. Обществото ни трябва да подкрепи всеки млад, кадърен, амбициозен млад лекар, готов да поеме отговорността да лекува тук, за да се чувства комфортно, обобщи ендокринологът. 

Novini.bg
216 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
ГОСТЕНКА

2021.03.08 | 15:18

33267
С ДВЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ.......... НЯМА КАК!!! НЕДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ ...................НЯМА КАК!!! ЛОША БАЗА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ....НЯМА КАК!!!ЛИПСА НА ОБУЧАВАЩИ ГИ,КОИТО БЪРЗАТ КЪМ ЧАСТНИЯ СИ КАБИНЕТ И ГЛЕДАТ ЧАСТНИЯ СИ БИЗНЕС.........................................ПАК НЯМА КАК!!! ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ СА В ДОСТА НАПРПЕДНАЛА ВЪЗРАСТ. СЛЕД НЯКОЯ ДРУГА ГОДИНА И ТЯХ НЯМА ДА ГИ ИМА. ЗДРАВНАТА КРИЗА ДОСТА СЕРИОЗНО СЕ УСЕЩА ВЕЧЕ И В "СТОЛИЦАТА".ТАКА ИМ СЕ ПОЛАГА НА СТОЛИЧАНИ, КОИТО ДНЕС НАИСТИНА СА В ПОВЕЧЕ!!! ЗА ВСЯКО НЕЩО С О Ф И Я И СТРАНАТА , С О Ф И Я И СТРАНАТА. В СТРАНАТА СЪЩО ЖИВЕЯТ ХОРА,А НЕ ЛАЛУГЕРИ!!!!!!!!!!! МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ И ОТ СОФИЯ БЯГАТ. МИНА ОНОВА ВРЕМЕ....ТАКА,ЧЕ НЯМА КОГО ДА ЗАДЪРЖИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ясновидец

2021.03.08 | 14:47

33232
не да ги подкрепите, трябва да ги задължите да работят поне 5 години след дипломиране в България
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 12:22

33059
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма
Александър

2021.03.08 | 12:12

33039
Правата и задълженията на всички работещи в страната са ясно разписани. Всеки да мисли какво кандидатства и какво ще работи.

Добави коментар

Водещи новини