Щастлива развръзка: Сръндакът от Княжево вече е на свобода

  • 02 март 2021 14:14

  • 969
  • 2
© Pixabay

Случаят със сръндака, потърсил помощ в столичния квартал "Княжево", има своята щастлива развръзка, съобщи за NOVINI.bg директорът на Държавно горско стопанство - София Цветан Динев.

Както вече стана ясно, животното е намерено от гражданин на една от улиците в столичния квартал "Княжево", като съмненията са, че то е простреляно от бракониери. При направените прегледи в Централната лечебна база на столичната Зоологиреска градина е установено, че животното не е простреляно, а раните се дължат на охлузвания, вероятно причинени от паническия стрес, който е преживяло, попадайки в гъстонаселения жилищен район. Това обясни директорът на горското стопанство, който се отзовава на мястото на инцидента миналата седмица.

Той каза, че трябва да се работи в координация между службите, а гражданите, когато забележат диво животно, да не го пипат, а незабавно да позвънят на телефон 112 или на един от посочените телефони на страницата на Столичното лесничейство.

Динев опроверга и твърденията, изнесени тази сутрин в сутрешния блок на NOVA, според които горските служители не са се легитимирали. Той разказа, че е пристигнал лично заедно със своя заместник и са се представили както на органите на реда, така и на общинското звено, което е било на място с хуманна линейка. Динев е поискал единствено информация за това, къде ще бъде откарано животното, за да има контрол. Не е препречван пътят на линейката и не е имало вербална агресия, обясни още той.

Днес по обя, вече оздравелия от раните си сръндак е пуснат в природния парк "Витоша".

От Горското стопанство напомнят, че ловът на територията на природния парк е строго забранен и се преследва от закона с цялата му строгост. Наказанието за убийство на елен или сърна пък е лишаване от свобода.

Автор: Марио Евстатиев

Последвайте канала на

Novini.bg
969 2

Коментари 2

Добави коментар
Juliea17

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­и­ж­­­т­е­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­­ ­­­т­и­й­­­н­­ ­­п­­у­­т­­­к­а­­ ­-­­ ­­­W­W­­W­.­­­B­G­­­1­­­7­.­C­L­U­­B­­

2021.03.02 | 14:48

1
Да се надяваме, че никога повече няма да срещне наше височество човека с пушка.

Добави коментар

Водещи новини