Над 9 км архивни документи съхранява Държавният военноисторически архив във Велико Търново

  • 02 март 2021 14:06

  • 146
  • 1
Над 9 км архивни документи съхранява Държавният военноисторически архив във Велико Търново
© Държавен военноисторически архив - Велико Търново

Над девет километра архивни документи съхранява Държавният военноисторически архив във Велико Търново.

През тази година институцията ще отбележи 70 години от основаването си със серия от прояви, каза пред журналисти във Велико Търново директорът на архива Светлин Радев, цитиран от БТА. Той уточнява, че съхраняваните във Велико Търново архивни единици са около половин милион, но тъй като те са оформени в подвързани деловодни папки, поставени вертикално върху стелажите, се измерват в линейни метри.

Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен на Трети март

Най-ранните документи са от периода на Българското опълчение и на Българската земска войска. Архивът разполага с 65 лични фонда на български изтъкнати военни дейци. Сред тях са личните фондове на генералите Иван Сарафов, Никола Недев, полк. Иван Стойчев и други.

Част от личните фондове имат наложени ограничения за ползване в срок от 50 години от предоставянето им. Такъв е случаят с личния фонд на ген. Атанас Семерджиев, който го е дарил на архива приживе, но е пожелал това ограничение. През тази година на архива е предоставен и фондът на ген. Добри Джуров, който се обработва, посочи Радев.

През миналата година е започнала дигитилазицаията на бойните дневници на обединенията на Българската армия от Първата световна война, съхранявани в архива, посочи Мария Димоларева, експерт в отдела "Използване на архивните документи". Тя уточни, че дигитализацията на архива е поетапна, според проявеният интерес, такъв е заявен по темата "България и чехословашките събития от 1968 година", където продължава цифровизацията на документите. Във връзка със 70-годишнината на Държавния военноисторически архив, неговото ръководство е внесло в община Велико Търново предложение- 37 български генерали, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945 година, с принос към военното дело и обществото, да бъдат удостоени посмъртно със званието "Почетен гражданин на Велико Търново". Отличие, което се приема от Великотърновския общински съвет в навечерието на празника на града 22 март. Изложба, която ще представи тяхното дело ще бъде открита на 10 октомври - празника на архивите във Велико Търново, а до края на годината се очаква да бъде изработен и научно-популярен филм за значението на институцията като пазител на българската военна памет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Victoriaa19

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­и­ж­­­т­е­­ ­м­о­­я­­­т­­а­­­ ­­т­­и­­й­­­н­­­ ­­п­­­у­т­­­к­­а­­­ ­­­-­ ­­W­W­­W­­­.­­B­G­1­­­7­­.­­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини