Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

  • 01 март 2021 12:17

  • 216
  • 1
Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието
© Булфото

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе. Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство. Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за справяне с незаконното строителство. В столицата се очаква протестно шествие.

Основните искания на еколозите са нов вариант на заповедта, който да включва забрана за строителство, както и разваляне на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Пред какви рискове е изправен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас в "Хоризонт до обед"  по БНР коментира Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ : „В резултат на заменки най-големият пясъчен комплекс премина в ръцете на няколко фирми. Пясъчните дюни да бъдат възстановени като държавна собственост“.

Демократична България: Прокуратурата замита проблема с “подпорния хотел” на Алепу

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа припомни в "Хоризонт до обед, че решението не търпи отлагане: „Да се направи една обща карта, която да включва всички дюни по нашето крайбрежие, да се премахне строежът на Алепу и да се спрат строежите в местността „Поляните“ край Синеморец“.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Saraha20

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­и­­­ж­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­а­­ ­­­т­­­и­й­­н­ ­­п­у­­т­к­­­а­ ­­­-­­­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­G­1­­7­­.­­­C­­L­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини