Първан Симеонов пред novini.bg: Опозицията ще е най-губеща при ниска избирателна активност

  • 01 март 2021 12:11

  • 1256
  • 0
Първан Симеонов пред novini.bg: Опозицията ще е най-губеща при ниска избирателна активност
© личен архив, булфото и пп "ИТН"

Четири дни преди старта на предизборната кампания у нас на 4 март - защо партиите започнаха да пренебрегват важността на политическите програми, които да представят пред своите избиратели? В петък вечерта ПП "Има такъв народ" първа представи част от своите експерти, а те своите секторни намерения. Никоя друга партия не говори за същността на политиката, затворена в партийна програма, а ни показват само листите на своите кандидати за народни избраници. Потърсих за коментар и начални прогнози на идващия вот д-р Първан Симеонов, преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

От доста време насам у нас се говори предимно затова как трябва да гласуваме за личности. Това измести фокуса от политиките и партиите и хората взеха да не се интересуват от тях. Партиите взеха да не ги предлагат, защото няма търсене. На народът не му се четат програми. А в политиката нерядко добри намерения, не водят до положителни резултати. Удачен е този пример - в резултат на акцента върху личностите, вече на никой не му пука за политиките в програмите. А в тях е съдържанието на политическия процес, което дава отговор на въпроса "кой какво получава" - най-смисленото и важното в политическата надпревара.

Но както се вижда улисани в партийното строителство, организациите пропускат тези акценти. Навсякъде по света

политическото се връща в политиката.

Бяхме свикнали с това, че политиката е деидеологизирана и скучна, но сега заради ценностния сблъсък консервативното срещу прогресивно, политическото съдържание започна да се завръща на много места. Но парадоксално това не се случва през дълги програми, а през ценностни ориентири. И основният сблъсък, който виждаме по света, не е ляво-дясно, а по оста традиционно общество срещу отворено такова, консервативно - либерално. Това е и основният маркер, който ще наблюдаваме в нашата кампания. На този фон бледнеят детайлните секторини политики. Ако трябва да сме честни всички от известно време насам се опитват

да клонят към консервативния лагер.

Затова се стигна и до ситуацията у нас националисти да станат част от управлението. Случи се и в Австрия и други места.  Това, че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския загуби в САЩ, не означава, че консервативната вълна е спряла. Това, че той не беше добър сърфист на тази вълна, не означава, че тя не съществува.
В България и сега има огромна конкуренция кой е по-патриот. Вече всички политически формации у нас се мъчат да звучат в патриотичния регистър.

Не е новина, че 60-70 на сто не одобряват правителството,

защото от няколко години насам има толкова хора, които не харесват нито партиите от статуквото, нито управлението. Няма обаче нова алтернатива, на която българите да дадат своето доверие. БСП някак си не е нова, а и останалите не са. Не бива да се пренебрегва и факта, че нямахме огромни икономически трусове, предизвикани от коронавируса и кризите, свързани с него. България криво-ляво минава между капките, безработицата не е толкова голяма и затова революцията не се случи. Всичко това реално предопределя резултатите от проучванията, че има шансове ГЕРБ пак да е първата политическа сила след вота. Съвсем друг е въпросът дали биха могли да управляват.

Най-важният въпрос за вота, е активността на гласоподавателите.

От нея зависят доста неща, тъй като не повлиява еднакво на различните електорати. Ако е ниска, най-ощетена ще е БСП и останалите опозиционни формации. Това е огромна въпросителна. Засега се очертава оптимистичната прогноза активността да не е толкова ниска. Нищо не бива да ни изненадва. На този етап прогноза не може да се дава, а само моментна снимка на нагласите. Тя сочи 5+2, което означава пет партии са с изгледи да са в следващия парламент, а за две от решаващо значение е кампанията - ВМРО и "Изправи се". Данните към момента данните сочат, че са вътре, но кампанията е важно.

"Демократична България" не е във онази форма, в която беше през лятото, но те правят силни финални спринтове обикновено и по-скоро ще са в парламента. Останалите, които влизат в състава на следващия парламент са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС.
Всички останали организации могат да се борят за субсидията...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1256 0

Водещи новини