Националният исторически музей гостува в Смолян

  • 26 февруари 2021 18:39

  • 245
  • 1
Националният исторически музей гостува в Смолян
©

"Претворено сътворено", проект на Националния исторически музей (НИМ) гостува от днес до 10 май в залата за временни изложби на музея "Стою Шишков" в Смолян, съобщиха от НИМ.

Етнографската изложба представя женски костюми, пресъздадени върху кукли, както и автентични родопски тъкани и елементи от женско облекло от края на 19-и и началото на 20-и век. Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на 20-и в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ. Изработката на макетите-кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори, проучвания на музейни експонати, описания в етнографската литература и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка.

Представени са носии от различни етнографски области - Софийски край, Родопи, Пирински край, Балкана, Добруджа. Научен консултант е професор Мария Велева.

Последвайте канала на

Novini.bg
245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tiffanya21

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­­ж­­т­е­­ ­­­м­о­­я­т­­­а­­ ­­т­и­­й­­­н­ ­­п­­­у­­т­­к­­а­ ­­­-­­ ­­­W­­W­­­W­.­­B­­G­­1­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини