В Бургас изграждат анаеробна инсталация за преработка на отпадъци

26 февруари 2021 17:47

В Бургас изграждат анаеробна инсталация за преработка на отпадъци
© Димитър Николов, фейсбук
215 2

Започна изграждането на първата по рода си в страната анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. С нея ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Инсталацията ще работи на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия.

Капацитетът на инсталацията е за преработка на 30 652 тона биоразградими отпадъци годишно. Тя ще разполага с 8 биореактора, биогаз система, система за перколата, газ хранилище и системи, както и мобилно оборудване. Инсталацията за компостиране ще има 6 тунела.

Почистиха плаващото сметище в река Струма край Невестино

Строителните дейности по реализиране на мащабния проект ще се извършват от немската компания Bekon. Тя има голям опит в изграждането на подобни инсталации в много страни. Един от реализираните обекти на фирмата е инсталация за преработка на битови отпадъци непосредствено до стадиона на футболния гранд „Байерн“ – Мюнхен.

С пускането в експлоатация на анаеробната система ще се удължи животът на новата клетка на регионалното депо в резултат на намаляването на количествата отпадъци, оставяни за обезвреждане в него. От друга страна изграждането ѝ ще допринесе за намаляване на емисиите парникови газове в атмосферата.

Novini.bg
215 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

124359
­­­B­­и­ж­­­т­­e­­ ­­­м­­­o­­я­т­­a­­­ ­­­т­и­­­й­н­­ ­­п­­y­­т­­к­a­­­ ­-­­> ­­­B­­G­1­­­7­­.­C­­L­­U­B­­­
Aprila20

2021.04.10 | 03:57

92364
­В­и­­­ж­т­­е­­ ­­­м­­о­я­т­­­а­­­ ­­т­и­­й­­н­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­а­ ­­-­­­ ­W­­­W­W­­.­­B­­G­­1­7­.­­C­­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини