Психолог: Абсолютно всяко дете може да стане жертва на тормоз в училище

  • 25 февруари 2021 07:10

  • 393
  • 2
Психолог: Абсолютно всяко дете може да стане жертва на тормоз в училище
© Pixabay

Жертва на тормоз може да стане абсолютно всяко дете, независимо от социалния статус, загрижеността на родителите, справянето му в училище. Това каза в интервю за БТА психологът Биляна Стоянова, която е и преподавател в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка". Стоянова смята, че е важно да се говори по тази тема и е добре това да става не само в един специален ден или епизодично в часа на класа. Според статистиката, повече от половината ученици в България между 13 и 15 години са били жертва на тормоз или насилие в и около училище. Това означава, че почти всеки подрастващ се е сблъсквал с тормоза или насилието - като насилник, жертва или страничен наблюдател.

Бургаски училища с инициатива срещу насилието

Според нея е особено важно възрастните да не оставят без внимание случаите на агресивно поведение и на тормоз. Родителите трябва да бъдат наблюдателни, особено ако детето няма приятели и не е склонно да споделя, като проблемите са съпътствани с редица тревожни сигнали.

Психологът смята, че най-доброто средство за борба с училищния тормоз е превенцията. По думите й, тормозът се проявява в училище, но неговите корени не са там. Възпитанието на младите хора, изграждането на ценностната им система не може да се случи само в училище, но и в семейството и обществото.

Последвайте канала на

Novini.bg
393 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Amya21

2021.04.10 | 03:57

2
­­­В­­­и­ж­т­­е­­ ­­м­­­о­я­­­т­а­­ ­­т­­­и­­­й­­­н­­­ ­п­­у­т­­к­­а­ ­­­-­­­ ­­W­W­­­W­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­C­­L­­­U­­­B­
ВИНКЕЛ

2021.02.25 | 07:34

1
Не, не е вярно, в България децата НЕ ХОДЯТ на училище!!!

Добави коментар

Водещи новини