Поставиха 12-тонен купол на нова църква в Пловдив (снимки)

  • 08 май 2012 18:47

  • 2765
  • 1
Поставиха 12-тонен купол на нова църква в Пловдив (снимки)
© Булфото

Поставиха уникален купол на новостроящ се православен храм в район "Западен" в Пловдив, чийто патрон е Свети Николай. Куполът е с диаметър 10,7 метра, висок е 5,5 метра и тежи 12 тона.

Строителството на храма "Свети Николай" започна на 4 юли 2011 година и желанието на ктитора, бизнесменът Кирил Василев, е тя да бъде завършена за Никулден - 6 декември. Църквата, известна вече като "желязната", е еднокорабна, еднокуполна в руски стил, като камбанарията с два часовника, ще бъде изградена встрани от основната сграда, съобщава БТА. Според Василев, църквата е уголемено 2,5 пъти копие на храм в украинския град Николаев. Толкова ми хареса, че реших да я "пренеса" в Пловдив, уточни Василев. Теренът, около 250 кв.м. е дарение от кметството на район "Западен" в Пловдив, проектът е на арх. Илко Николов, а контролът от каноническа гледна точка се осъществява лично от Пловдивския митрополит Николай.

При строителството на "желязната църква" са вложени много метали, използвани са сложни метални конструкции, които според Кирил Василев правят храма по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение със стандартното строителство. Височината на църквата - от основата до върха на златния кръст върху купола е 22 метра, а на камбанарията с часовниците - 24 метра. От строителна гледна точка куполът е предизвикателство към майсторите, вдигащи новия пловдивски храм, тъй като е единственият метален църковен купол в страната. Той е пренесен до строителната площадка на части и сглобен на място, а поставянето му върху сградата се извърши с 72-тонен кран за 30 минути. Със скорост на повдигане 20 метра в час металната полусфера "стъпи" изключително прецизно само върху 4 опорни точки и според инженерите отклонението при монтажа не е превишило 2 мм.

Обшивката на купола ще бъде от неръждаема стомана, като отделните листове ще наподобяват люспи на риба в нюанси на небесно синьо. Тя ще се извърши от украински специалисти ръчно. При избора на цветовете за новата църква е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто. Храмът ще има бял иконостас, но за него, за зографисването и за камбаната е още рано да говорим, обясни Кирил Василев. Той отказа да коментира стойността на строителството с думите, че "църквата трябва да бъде построена и завършена така, както я е виждам в мечтите си".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
e

2012.05.08 | 21:34

1
Na "carkvata" na "Zvyara"

Добави коментар

Водещи новини