Големите търговски вериги потъпквали българския производител

  • 08 май 2012 12:37

  • 1821
  • 7
Големите търговски вериги потъпквали българския производител
©

Големите търговски вериги потъпкват българския производител с над 40 такси, които изискват, за да поставят продукти, произведени от него на щандовете си, съобщи Кънчо Стойчев от социологическа агенция "Галъп" по време на кръгла маса, посветена на перспективите пред българската икономика.

Той допълни, че големите вериги, сред които преобладава международното участие, искат отстъпка от цената на производителите в размер на 20 до 70%.

"Сами се сещате, че това няма как да не доведе до верижен фалит на много български предприятия, освобождаване на работна ръка, намалено потребление и икономическа криза, коментира той. Думата криза вече се превърна в клише, но по-точното определение за състоянието, в което се намира българската икономика и по-специално българският предприемач, е депресия. Това е така, защото вместо да инвестира в добри проекти, българският предприемат предпочита да спести средствата си в банка", обясни Стойчев.

Като причини за слабата инвестиционна активност той посочи корупцията, монополите и наличието на силови звена в икономиката.

Стойчев допълни, че е станал свидетел и е разбрал за кореспонденции на големите германски и френски вериги в България лично с ръководителите на правителствата в Берлин и Париж - съответно Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в. Според него, поради тази причина българското правителство е подложено на сериозен натиск. По думите на социолога, така до голяма степен му се връзват ръцете да предприеме административни и законодателни промени, които да доведат до това българският производител да има по-голямо присъствие на щандовете на големите български вериги.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1821 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Celestian

2013.06.25 | 00:28

7
Много е лесно да се разправят с тях. - Прегласуване на Закона за ГМО. Обявяване на България за зона свободна от ГМО, забраняване продажбата на продукти съдържащи ГМО или получени при преработката на ГМО култури. и т.н Моментално 80 % от чуждестранният внос ще изпадне
?????????????????????????

2012.05.09 | 10:44

6
Интересно защо цените на вноските стоки и храните и дрехите са по-ниски от българските . Нашите бизнесмени не се научиха, че се забогатява със десетилетия а не както мафията или банкерите само от една или две сделки при това се инвестира непрестанно във машини,технологии и във компетентността на кадрите и като произвеждаш и продаваш повече (количества и асортимент ) и се извоюват повече пазари и се задържат със качество, количество и ниски цени ще станат богати примерно след 20 или 40 години .Нашите родни бизнесмени искат да произвеждат луканка и лютеница със машини и технологии от времето на Османската Империя а да печелят все едно произвеждат и продават кокаин . Като не им изнасят условията на веригите сами да си продават стоките или да ги продават във чужбина ( макар че едва ли много чужденци ще искат да си купуват кренвирши със вкус на тоалетна хартия и кисело мляко от палмова мазнина и със вкус на тебешир ) така че да не реват на всички ни писна 22 години все някой друг им е виновен . Аз като клиент който държи на качеството не ми пука дали ще ям чужди храни или български главното е да са безопасни и да мога да си ги купя ( много важно че не били български ) .

2012.05.09 | 00:57

2
В много от случаите е налице субсидирана вносна продукция и затова е по- евтина от нашата. Такива продукти няма как да ги биеш с цена. И като се сложи и надценката от прекупвачи....ами самите вериги имат куп такси за нашите фирми, докато за стоки от техните страни не е така.......айде не се изказвайте току- така. Помня как за една входна такса на брашно искаха 500 лв......и за да избиеш тези пари трябва няколко месеца да продаваш яко тонаж.....да, ама като не си наложена марка и съответно продажбите няма да са бомбастични...после като не покриеш таргета им за продуктова категория и те изхвърлят от рафта и си вътрееееее......Шибана история, рекет от всякъде с тези вериги !
Вундеркинд

2012.05.09 | 10:43

5
Ами продавайте без тях кой ви пречи ? Продавайте във чужбина по времето на соца като ги нямаше веригите нямаше въобще търговия . На калпавият моряк водораслите му пречат ! Тук борбата е кой ще надцака повече другият не ни баламосвайте със празни приказки тия глупости за рекета от веригите го разказвайте на бабите по селата на нас не ни минава тоя номер . Интересно вас защо не ви субсидира никой и/или защо стоките ви не могат да се сравнят като качество на чуждите не е само проблема във субсидиите ами и в това че българските производители инвестират във лимузини,джипове,любовници мезонети и т. н. докато на запад ( личен опит работих 6 години подред във чужбина във заводите им за храни на запад и не говоря наизуст колкото да се намирам на работа ) сменят машините и технологиите периодично и обучават кадрите ( и кадрите им изненада не бягат както във България познайте защо не бягат във други компании а си остават повечето до пенсия ).

2012.05.09 | 06:17

4
А добър ден ! Откриха топлата вода !
hah

2012.05.09 | 06:17

3
Верно ли бе? Сами ли се сетихте или някой ви го каза?
()

2012.05.08 | 23:20

1
Без държавна защита за родният бизнес дори и сега едвам си пълним хладилникът като започнат да извиват ръцете и на веригите магазини ( те главно държат цените по-ниски поръчват големи количества за по ниски цени и имат доста промоции ) цените ще скочат в пъти На нас работещите бедни ( за безработните особено трайно безработните даже не се наемам да мисля как оцеляват ) ни пука колко пари ще дадем при поредният пазар и какво ще си купим . Във кварталният магазин всичко е скъпо, некачествено и не се намира във един и същ магазин трябва да си губиш и времето да обикаляш няколко . Като не им е изгодно на родните производители да се насочат или към това сами да си продават стоките ( без веригите ) или да работят само за износ ( на нас изкуствените храни със вкус на свещи или цимент няма да ми липсват.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини