Паметник на Васил Левски бе издигнат в кв. „Враждебна”

  • 19 февруари 2021 19:44

  • 1207
  • 2
Паметник на Васил Левски бе издигнат в кв. „Враждебна”
© Кадър: Нова телевизия

Днес в столичния квартал „Враждебна” бе открит паметник на Васил Левски. Местните хора разказват историята за създаването му – някога там се е издигал Вълчовия или Лучов хан – едно от скривалищата на Апостола.

През 50-те години на миналия век сградата е съборена. Днес наследниците на бай Вълчо искат да оставят следа за съществуването му.

Историк: Учител, а не поп предаде Левски

„Иди у Лучовия хан у Враждебна и чакай, докато се завърне Дякона” - думи на отец Генадий, някога игумен на Дряновския манастир. Едно от свидетелствата за Васил Левски, които се предават от поколения на поколения във Враждебна. Ханът на Бай Вълчо се е намирал на пътя от София за Орхание (днес Ботевград).

„Той е построен през 60-те години на 19-и век от Вълчо Йончев, един от прадядовците на баща ми. Човек, който е живял във Влашко, днешна Румъния и оттам се познава с Васил Левски. Това е една от причините Левски да е отсядал в хана тук, което е описано поне на две места в неговите тефтери”, разказва Пламен Младенов – прадядо на баща ми Вълчо Йончев, пред Нова телевизия.

„Баща ми ми е разказвал точно за тази случка, когато идват няколко пияни заптиета и започват да тормозят ханджията, да им сервира алкохол. В същото време Левски е отседнал в хана, дегизиран като турски офицер. Един-два пъти Левски е подвикнал строго на заптиетата да спрат, но те не го послушали и тогава той се принудил да извади револвера и стрелял един или два пъти в гредите. Тогава те се разбягали“, разказва Пламен Младенов.

Днес във Враждебна всички помнят и един от наследниците на ханджията – Петър Веселинов - бащата на Пламен.

„Той от дълго време беше радетел за построяването на паметник, за който бяха положени много усилия. Той самият изразходва много енергия. Надявам се, че сега отнякъде гледа с радост“, сподели Пламен.

Бащата на Пламен умира преди да изпълни делото си, негов приятел продължава делото му. На паметника пише: „Умря, за да живее“. Оказва се, че това са думи на пашата, който съди Васил Левски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Loria21

2021.04.10 | 03:58

2
­В­­и­ж­­­т­е­­ ­­­м­о­­­я­­т­­а­­ ­­т­­и­­й­­н­ ­­­п­у­­т­к­­­а­­ ­­­-­ ­­­W­W­­W­­­.­­B­G­­1­­7­­.­C­­­L­­U­­­B­
ANTIFA

2021.02.19 | 19:50

1
ИВАН БУРУДЖИЕВ И ВИОЛЕТА ЯКОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

Добави коментар

Водещи новини