АОБР с писмо до Менда Стоянова заради определянето на такса "битови отпадъци"

  • 10 февруари 2021 09:49

  • 340
  • 1
АОБР с писмо до Менда Стоянова заради определянето на такса "битови отпадъци"
© Pixabay

Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ категорично възразява срещу предложенията на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ за поредно отлагане на прилагането на новата основа за определяне на такса "битови отпадъци" /ТБО/, като се използва според организацията недопустим и нерелевантен претекст - забавяне на преброяването на населението.

Това е записано в позиция на Асоциацията, адресирана до председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, съобщиха от АОБР.

Започна кампания за заплащане на местни данъци и такси

От Асоциацията се противопоставят и на манипулативното според организацията твърдение от страна на НСОРБ, "че новата формула драстично ще завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията".

С въвеждането на принципа "замърсителят плаща" всички физически и юридически лица ще бъдат стимулирани да събират разделно отпадъците, а това ще намали както количеството, така и дължимия размер на таксата за битови отпадъци, смятат от АОБР.

София през 2021 г.: Повече чисти улици и по-малко пари за старите депа

От организацията настояват промяната на базата на определяне на таксата да бъде приложена в срока, определен от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ и да бъдат отклонени всички опити за отлагане. Принципът "замърсителят плаща" беше приет в ЗМДТ в края на 2017 г.

Според АОБР дори и да беше проведено в срок преброяването на населението, резултатите от него биха могли да бъдат ползвани не по-рано от 12 месеца след приключването му, след средата на 2022 г. За жилищния фонд като предмет на наблюдение при преброяването, според АОБР тази информация няма практическо приложение за анализа и процедурата за определяне на ТБО.

От АОБР напомнят, че актуалните данни от регистрацията на лицата по постоянен и настоящ адрес под контрола на кметовете на общини и органите на МВР се отразяват в регистрите на населението и са достъпни за администрацията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amandaa22

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­­и­ж­т­е­­­ ­м­­­о­­я­т­­а­ ­­­т­и­й­­­н­ ­п­­­у­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­W­W­­­W­­­.­­B­G­­1­­7­.­C­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини