Повече пари за инвалидите, ама после

  • 04 февруари 2021 17:51

  • 6723
  • 0
Повече пари за инвалидите, ама после
© pixabay, булфото/архив/

Тези дни личните асистенти на хората в неравностойно положение бяха неприятно изненадани, че мизерните им заплати и тази година няма да бъдат увеличени от 730 лв. на 930 лв. за 8-часова заетост, както щедро преди това им обещаваха от социалното министерство. Тази непривлекателна дейност у нас се върши предимно от близки на хората с увреждания, които нямат нито ценз, нито квалификация. Но пък заплащането им е такова, че надали човек с ценз и тапия би се хванал да работи това. Увеличението се отлага за следваща година, ама ще видим дали и тогава ще стане. 

Вместо да получат около 200 лв. повишение на заплатата, която миналата година беше около 730 лв., сумата е повишена с под 60 лв. на месец. Това беше решено още в края на изтеклата година, но преди това бе обещано от 2021 година заплатите на личните асистенти да станат до 930 лв. Заетите с тази нелеката и неблагодарна и непривлекатена работа научиха чак сега, когато си получиха заплатите, че и тази година ще вземат по-малко.
Всеки от личните асистенти получава заплатата си за отработен час като смятането е на основата на минималната работна заплата по часове и се умножава по коефициент от 1.2. Според първоначалното предложение от 1 януари тази година той трябваше да се покачи на 1.4. В крайна сметка обаче депутатите в парламента записаха, че до 31 декември 2021 г. ще се прилага по-ниският коефициент - 1.2. 

Председателят на парламентарната социална комисия д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва коментира пред novini.bg:

"Когато беше приет първият закон за личната помощ, беше предвидено от началото на 2021 година заплатите на личните асистенти, часовата им ставка, да е 1,4. После обаче в преходните разпоредби вместо от 1 януари 2021г. текста беше променен и срока удължен до идната година. Затова остават същите пари за личните асистенти - 730 лв. за 8 часа, а онези, които имат повече стаж и клас прослужено време, ще получат и пари отгоре затова. До края на тази година ще е така, въпреки че ние, от опозицията оспорвахме този текст при гласуването му. Обаче знаете как мнозинството решава. Предполагам, че мотивите им са финансови. Моето предложение беше увеличението на заплатите на личните асистенти да е от 2021 година".

Близо 80 000 са хората, които имат право на личен асистент у нас.

За такива обаче са кандидатствали по-малко от половината, т.е. близо 33 000 души. И в основата на тази социална трагедия е заплащането. От една страна е мизерната заплата на асистентите. От друга, семействата на болните трябва да се откажат от допълнителната помощ и да я предоставят на общините, за да ползват помощник. Поради бедност повечето не могат да си го позволят.

Грозно звучи, но истината е, че изглежда 

държавата не желае да се охарчва за своите неравностойни граждани. 

Тук е мястото да уточним, че на повечето лични асистенти не им плащат за пълни 8 часа работа, а само за половината или дори по-малко. Сами може да пресметнете какви заплати вземат тези хора и адекватни ли са те на тежкия труд, който полагат.

Хиляди инвалиди вместо достойни помощи, получават старата мизерия
По цял свят това е дейност, за която хората се обучават и квалифицират, минават през много квалификации. У нас те се подбират на принципа: "Кой иска да се грижи за човек с увреждания". При това заплащане, само роднини на инвалидите се наемат с тази работа.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
6723 0

Свързани новини

Водещи новини