Млади специалисти предлагат концепции за оживяване на софийските реки

  • 04 февруари 2021 16:16

  • 374
  • 1
Млади специалисти предлагат концепции за оживяване на софийските реки
© Булфото

Два екипа от архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти, някои от които учили и работили в чужбина, откликнаха на инициативата на фондация „Колективът“ и обсъдиха възможностите за оползотворяване на пространства около реките на София.

На Запад реките са оживени социални пространства. Младите хора, включили се с мнения по темите, са били много мотивирани да пренесат опит, който са ведели с очите си. Екипите за обсюждали Перловската река и Владайска, която минава под Лъвов мост, разказа пред Радио София Мартин Янков от „Колективът“.

За Перловската река специалистите предлагат концепция, според която пространството да има перманентен достъп и там да се провеждат събития. За целта трябва да има подходящо озеленяване и система за редовно почистване.

Пороен дъжд разцепи две къщи в село Орлица

Под Лъвов мост пък може да се организира модерен битак. Това дори вече бе осъществено веднъж, и то с добър успех, отбеляза Мартин Янков.

По думите му досега инициативите са били финансирани от социално отговорни частни бизнеси, така че ако се стигне до реализиране на концепциите, няма да се харчат общински средства. Между 80 и 100 хиляди лева ще са нужни за първия етап на реализация.

Последвайте канала на

Novini.bg
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.02.04 | 20:42

1
През града минават 2 реки - Перловска и Владайска. Другите 3 корита са само канали.

Добави коментар

Водещи новини