Защо му е на Ердоган нова конституция!?

  • 03 февруари 2021 17:48

  • 2392
  • 0
Защо му е на Ердоган нова конституция!?
© pixabay, личен архив

На второ място след Русия сред най-осъжданите държави в Европа за нарушаване на основни човешки права, е Турция. Това твърдят от Европейския съд по правата на човека в Страсбург за миналата 2020-та година. Срамното класиране води Русия  със 173 осъждания, следвана от Турция с 85. На този фон турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва обяви: "Дойде време за нова конституция". Какво се случва при южните комшии, трябва ли им нов основен закон и как реагира на това опозицията? Поканих за коментар проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

"Дойде време за нова конституция". Това заяви преди ден турският президент на заседание на правителството. Ердоган поясни, че всички неприятности за Турция са дошли от конституции, написани от военните след 1960 г. Той уточни, че ще инициира подобна инициатива след подкрепата на коалиционния си партньор - Партията на националистическото действие на Давлет Бахчели, с който формират т.нар. „Народен алианс“. Преди около месец последният направи 12 предложения, едното от които е именно написване на нова конституция. В същото време в духа на турския национализъм, 

Бахчели предложи и забраната на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/. 

От там отговориха, че това би било забрана на гласовете на 6 милиона турски граждани, гласували за ДПН. Турският основен закон е променян 17 пъти като 3 пъти това е ставало след народно допитване. Последното беше през април 2017 г. Година по-късно Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва беше избран за президент, като парламентарната система отстъпи на президентската.


В същото време трима депутати от основната опозиционна партия Народнорепубликанската /НРП/ напуснаха парламентарната й група. На обща пресконференция те заявиха, че актът им е продиктуван от факта, че НРП се е отклонила от „линията на Ататюрк“. Всичко това показва, че 

гласовете от опозицията, които призоваваха за предсрочни парламентарни избори, на този етап ще бъдат заглушени.

Прави впечатление търсения медиен ефект от Ердоган, за постигането на положителен резултат от новата визия на Ердоган за бъдещето на основната норма. Турските медии широко отразяват факта, че на правителственото заседание, на което е направено предложението за промяна на конституцията, турският президент е пристигнал с първия автобус с автопилот, производство на турската фирма Карсан. Снимките, направени около автобуса са събрани в постинг в неговия туитер профил.

Проф. Владимир Чуков пред novini.bg: Войната не е само на терен, тя е и на медийно и психологическо ниво
Идеята за нова конституция, е вътрешно-политически въпрос в Турция, който отбелязва слабостта на турския президент Ердоган. Той се опитва да контраатакува опозицията и идеята му е да направи нов основен закон, който да регламентира по-ясно забраната за създаване на нови партии. Т.е. така удря директно кюрдите. Другата негова цел е, изборите да не се провеждат на два тура, а само на един, защото вероятно вече му е трудно да печели на два тура. От опозицията пък го контрират, че новите му намерения, са явен признак на тотално фалирала държава.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2392 0

Свързани новини

Водещи новини