Отвориха пътя за Белмекен. Румяна Нейкова е била сред блокираните в базата

  • 28 януари 2021 20:46

  • 916
  • 2
Отвориха пътя за Белмекен. Румяна Нейкова е била сред блокираните в базата
© bulphoto (архив)

Пътят за Белмекен, където в спортна база бяха блокирани 180 спортисти, беше отворен преди час. Участъкът беше разчистен от машини на базата.

Борбата с преспите продължи цял ден. Затвореният път не можеше да бъде почистен заради силна буря в района, която е продължила повече от 24 часа. Пътят до спортната база в Белмекен вече е проходим при зимни условия.

Снегоринът стигна до хижа "Христо Смирненски" малко преди 19:00 ч. Тук чакаха коли с хранителни продукти, предназначени за зареждане на базата. Водачът на снегорина разказа, че е работил 5 часа без да спира, за да стигне до мястото. Целта е била да отворят тази нощ отсечката, предаде БНТ.

Наши национали са блокирани в базата в Белмекен заради лошото време

В участъка от пътя, който беше непроходим, е около 3-4 км, имало снегонавявания, защото е открит. Веднага след снегорина с коли пътуваха Румяна Нейкова и нейни състезатели. Те са били от блокираните в базата 180 спортисти.

Акцията по почистването продължи цял ден, а на места преспите са били до 3 метра. Снегоринът е счупил и верига. 2-3 метра преспи има. Плюс това снегът е набит, корав, мокър... Най-трудният момент беше вчера, когато се разрази буря и трябваше да отваряме пътя. Имаше спортисти, които им беше свършил лагерът, трябваше да си заминават. И се наложи в бурята да излизаме, каза Муса Хаджийски, шофьор на снегорин.

За две вечери бяхме блокирани горе, нормално е, все пак януари месец е и на Белмекен се случват тези неща. Въпросът е, че всички от нас, когато им приключи лагера бързат да се приберат в къщи, защото са изкарали 20 дни в усилени тренировки и всяко едно дете, всеки един състезател бърза да се прибере, нормално, каза шампионката Румяна Нейкова.

Всичко беше наред, имахме си вода, ток храна и всичко наред, каза Лазар Пеев от отбора по гребане.

Акцията с почистването на отсечката продължава и в момента, тъй като от хижа "Христо Смирненски" снегоринът се върна в обратна посока към спортната база, за да обработи още по-добре трасето.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
916 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ТИКВА ТИКВА ТИКВА

2021.01.28 | 21:12

1
Абе ТИКВЕ пак ли те изненада снега посред зима.
ама

2021.01.28 | 23:11

2

си тъпо копИле!

Добави коментар

Водещи новини