Турците искат свой университет у нас

  • 05 май 2012 17:51

  • 17660
  • 165
Турците искат свой университет у нас
©

Сезгин Мюмюн от “Федерация справедливост - България” е поискал от Министерството на образованието да бъде създаден университет в България, в който изцяло да се преподава на турски език, информира "Труд".

На 2 май той е изпратил заявление до министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко, в което иска от държавата да получи лиценз на откриване на ново висше училище. Според Мюмюн, основание за това давал чл. 13 от конвенцията за защита на националните малцинства.

Висшето училище ще е частно и ще се нарича Балкански университет, пояснява още "Труд".

В същото заявление Мюмюн иска да се пренапишат учебниците по история, така че да отразяват “толерантно миналото” на страната ни и да няма текстове, които да допускат етническа омраза.

Министър Игнатов ще коментира искането следващата седмица, съобщиха от кабинета му. Просветният шеф води наша делегация в Атон за празниците.

Последвайте канала на

Десислава Станева
17660 165

Коментари 165

Добави коментар
JET LI

2012.05.26 | 21:54

165
ЕЙЙЙЙ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯМЕ БЪЛГАРИТЕ ,А ДЕЙСТВАМЕ ВИНАГИ ИМПУЛСИВНО И ПРИБЪРЗАНО.ТОВА Е ЧИСТА ПРОВОКАЦИЯ ОТ РОДА НА ,, АКО МИНЕ НОМЕРА СЕГА, АКО НЕ ДРУГ ПЪТ''ИНАЧЕ АКО ИМ СЕ ПОЗВОЛИ ТАКЪВ ВУЗ ТЕ ЩЕ ИМАТ ОБРАЗОВАНИЕ И ЩЕ ПОИСКАТ ОТ ДЪРЖАВАТА И ТУРСКИЯ ДА СТАНЕ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК ТО ЕДНОТО Е СВЪРЗАНО С ДРУГОТО.ПРЕДВИД СЛАБАТА ДЪРЖАВНОСТ, А И ОТСЛАБВАЩА ТАКАВА ТОВА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО.НО ЯВНО СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ ЗАЩОТО НЯМА ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМЕ НА ИЗБОРИТЕ, АЗ ЛИЧНО БЯХ ЗА ВОЛЕН НО ТОВА ,ЧЕ СЕ ПРОДАДЕ ЗА ПАРИ И С ТОВА ЗАПАЗИ СТАТУКВОТО МИ ПОКАЗА ,ЧЕ Е ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА КОЯТО САМО ПЛЯМПА.И СЪМ СИГУРЕН САМО В ЕДНО И ТОВА Е ,ЧЕ ЩЕ ЕМИГРИРАМ( 23 ГОДИНИ СЪМ).ЗАЩОТО ОЛИГАРСИТЕ КОЙТО НИ УПРАВЛЯВАТ НЕ ИМ ПУКА ОТ КОЯ РЕЛИГИЯ СА ,НЯМАТ КАПКА СРАМ,НЯМАТ СКРУПУЛИ.НА ТЯХ ИМ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ СЕ КАЗВАТ ИВАН ИЛИ ХАСАН ВАЖНОТО Е ДА ИМА ЛАПАЧКА ЗА ТЯХ,А ТОВА ЗА МЕН Е БЕЗРОДИЕ.САМО СЕ ЧУДЯ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ И ДР.ДЪРЖАВИ СА ДАЛИ ТОЛКОВА ЖЕРТВИ ЗА ДА МОЖЕ СЛЕД ИМА НЯМА 150 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ПРОДАДЕМ ЗА ,,30 СРЕБЪРНИКА''АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ И БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО САМО ТОЙ МОЖЕ ДА НИ ППОМОГНЕ.

2012.05.26 | 21:53

164
Според мен трябва да има разследване на политиката на потурчване водена от османците. Документи има в турските държавни архиви и те трябва да бъдат публикувани. Да се даде достъп до архивите на български, гръцки, сръбски, хърватски, албански и арменски историци за да се установят размерите на потурчването. Едва след това турците могат да имат претенции за етническа принадлежност. Историята се пише въз основа на документи, Сезгин не е историк и неговите изказвания са глупави. Можем да изслушаме мнението на някой добър турски историк и да се направят съвместни изследвания на миналото на Балканите с екипи от историци от всички балкански страни и Турция. Това не би било лошо, ще се изяснят много неща. Но Турция крие архивите си. А относно университета - той е ненужен. Турция да инвестира в подобряване на своите си университети, вместо да харчи пари за прокарване на политическо влияние в България. Няма да излезе нищо от това, прекалено добре се знаем.

2012.05.26 | 21:51

163
На кладата ! Щом отвори врати същата вечер, някой трябва, трябва да метне факела !
Napalm

2012.05.26 | 21:51

162
Не стига че искат университет,ами и на турски да се преподава.Ай сектир турска измет,бегом марш в Турция.В България официалният език е Български!!!
32131

2012.05.26 | 21:50

161
Kogato w centyra na Istanbul se naprawi Bylgarsko uchilishte togawa i nie shte im pozwolim towa. Wnimawaite kakwo prawite da ne wi pratim obratno w turciq mishki!

2012.05.26 | 21:50

160
Недопустимо!!!Трябва да се внимава и за ПРЕНАПИСВАНЕТО на историята!!!!Ще се премятат в гроба дедите,нека не допускаме такъв позор.Нямат право на претенции турците и циганите в нашата родина.Достатъчно сме толерантни
Поп Мартин

2012.05.26 | 21:49

159
бреййй че мераклии били тези турци,хем университет ,хем на турски да се преподава,пък отгоре на всичко и историята искат да пренапишат.И какво ще стане ако го открият този университет,хем турция не е в европейският съюз, а ще има супер много кадри които ще вземат диплома,която ще е призната в цяла европа.Мале,мале до къде я докарахме хораа....
fuck turk

2012.05.26 | 21:47

158
Съгласен съм,нека да им построим университет на турците ,аз лично бих дарил пари за това,но всъщност зад стените ще има концлагер вместо физкултурен салон и газови камери да учат и химия все пак !!!
stigaq

2012.05.26 | 21:47

157
пак глупости и спекулации. даже и да получи лиценз направо ще си мръдне малкия пръст да прави нещо .само рейтинга си дигат някви измислени "турски" политици, и всички псевдо патриоти и тъпанари на въртележката да му дигат рейтинга тоя номер вече се изтъркан моля следващия да влезне .
Към рязаната бургия...

2012.05.26 | 21:46

156
Аре ходи си в Турция... тука няма нужда от университет изцяло на турски език... не ви обичаме...

Добави коментар

Водещи новини