Старата черница във Велики Преслав е с двойна победа в конкурса "Дърво с корен 2020"

  • 26 януари 2021 17:31

  • 1164
  • 0
Старата черница във Велики Преслав е с двойна победа в конкурса "Дърво с корен 2020"
© Pixabay

На онлайн церемония по обявяване на резултатите и победителите в "Дърво с корен 2020" днес станаха известни отличените участници в конкурса, търсещ връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими и скъпи на сърцата ни дървета. Това съобщиха организаторите от фондация "ЕкоОбщност".

За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво - старата черница във Велики Преслав, печели и в двете категории, победителите в които се определят чрез публичен онлайн избор, отбелязват от организацията.

В гласуването старата черница, за която се смята, че е на около 450 години, е събрала 481 гласа в основната категория на конкурса. Дървото е спечелило и първо място и в допълнителната категория "Вековните дървета говорят".
Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от "Асоциация на арбористите в България". Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му.

Знакови дървета разказват своите истории чрез конкурса „Дърво с корен 2020“

С победата си старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист за конкурса "Европейско дърво на годината 2021". Тя ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще е онлайн на www.treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари.
 

Днес, на онлайн церемония, обявихме победителите и резултатите от гласуването в конкурса „Дърво с корен 2020“. ...

Публикувахте от Конкурс "Дърво с корен" в Вторник, 26 януари 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини