Почина бивш депутат

  • 04 май 2012 20:30

  • 1197
  • 0
Почина бивш депутат
©

След дълго боледуване ни напусна проф. д-р Иван Матев – световно известен учен – медик, председател два мандата (от 1990) на СУБ, а от 1998 г. – негов почетен председател, съобщават от Съюза на учените в България. Чрез своята клинична, медицинска, научна и обществена дейност той представяше и популяризираше българската медицина широко по света и спечели уважение и много приятели на България.

Бележит хирург и учен в областта на ортопедията и травматологията, той беше водещ специалист по хирургия на ръката, ръководител на първата клиника в тази област у нас и една от първите в света. От него са модифицирани съществуващи и са разработени нови методи от този вид хирургия, някои от които носят неговото име (метод на Матев). Утвърждава се като учител на цяло поколение български хирурзи на ръката и целия горен крайник. В ръководената от него клиника са били на обучение по това направление в хирургията много ортопеди и хирурзи – българи и от различни страни: Германия, Унгария, Англия, Полша, Италия, Израел, Куба, САЩ, Япония и др.

През 2000 г. за кратко той влезе в Народното събрание като депутат от СДС. Години по-късно той обяви, че е напуснал парламента с удоволствие, тъй като политиката била на прага да убие лекаря в него.

Автор и съавтор е на около 200 публикувани научни статии и монографии у нас и в чужбина. С особено признание и международна значимост и проявени към тях научни и издателски интереси са: „Reconstructive Surgery of the Thumb” – монография, издадена в Лондон; „Rehabilitation der Hand” – в съавторство със Ст. Банков, отпечатана в Москва и издадена също в Щутгард, Германия. Също с подчертана престижност е участието на проф. Иван Матев с публикации в известни чуждестранни издания по проблеми на неговата специалност, като френско-английски четиритомник; американския осемтомен труд “Plaster Surgery” и др., Трудовете му са цитирани в чуждестранни списания, като в някои от тях името му на автор на метод е поставено още в заглавието на публикацията, което е много рядко признание за учен.

За своите приноси в областта на медицината проф. Иван Матев е получил редица признания: Голямата награда на Съюза на научните работници в България за „Високи научни постижения в медицината, публикувани в чужбина” (1972); наградата на Джон Хопкинс в САЩ за приноси в световната хирургия на ръката (1982); почетно звание „Пионер в хирургията на ръката” – присъдено му на Международен конгрес по хирургия на ръката във Ванкувър - Канада (1998); орден "Стара планина" първа степен (2000) и др.

Очертавайки творческият път на един утвърден и високоуважаван учен като проф. Иван Матев, могат да се кажат много хвалебствени думи, но при него – известен със своята деловитост и скромност, те биха били неуместни. Делата му сами го представят – принцип, характерен за целия му живот на учен и общественик.

Проф. д-р Иван Матев

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1197 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини