Кой мръсник ни отне здравето?

  • 21 януари 2021 18:40

  • 14970
  • 0
Кой мръсник ни отне здравето?
© булфото/архив/

Българинът е канара. Той е здрав и могъщ.
    Българинът не трепва, ако тежи сто и двадесет килограма. Това за него е златен стандарт. При жените е по-малко, ама колко по-малко? Важното е българинът да е як и да може да вдига тежко. Ръцете да са като греблата на кораба „Радецки“ - мощни и силни. Като удари с пестник по масата - половин литрово бурканче от лютеница да подскочи на двадесет сантиметра. При жените подскача по-малко, ама колко по-малко?

Труден е с ходенето. Ходенето не е за българина. Той е наследник на ездачи, не на пешеходци. Краката му скърцат. Сигурно е нещо със ставите. Има едни прахчета, дето помагат, ама все им забравя името. Пъхти като се качва до третия етаж, ама то не можеш да си канара и да подскачаш като заек? Като казах подскача се сетих, че и сърцето подскача, ама това е от нервите. 
    

Българинът не ходи на доктор. Гордее се с това.

Баща му също не е ходил на доктор. Дядо му – също. А по времето на пра-дядо му докторите не са съществували. 
    Не пие и хапчета, защото му е под достойнството. Че той да не е някаква баба… Днес ще го накарате да пие хапчета, а утре може и в чашка да го карате да пикае. И къде ще му отиде юначеството, питам? Да сте видели юнак да пикае в чашка? 


    Измежду българите постоянно върлуват легендите за някой си, който четиридесет години не е ходил на доктор и изведнъж… Здрав, бе! Здрав като бик и изведнъж… И после ходѝ по доктори. Само гледат да те уморят, мискините.
    

Българинът се лекува с разтривки.

Това грип, това ковид, ишиас, язва, пъпка, синузит, хемороид…  важното е ракията да е над 55 градуса и да има поне литър в мазето запас.
    Българинът знае, че високото кръвно не е болест. Всеки има кръвно. Нали така? Плюс това има една баба по майчина линия, която живя до деветдесет и пет години с кръвно триста, така че при него е генетично. Тоест-нормално. Понякога, като го натисне кръвното само малко му изтръпва вратът, но като изпие две хапчета от жълтите и му минава. ( За хапчетата няма да казвате, че е голям резил.) Плюс това не може да е болест нещо, заради което не лежиш на легло? Нали?
    Двеста грама ракия на вечер не са пиене. Двеста грама са си двеста грама. Пиенето е над литър. Литър и половина – два. Пиене е, като ставаш от масата заедно с масата. Пиене е като паднеш по стълбите от втория етаж не да се контузиш, а да заспиш. Пиене е, като пиеш вечерта, на  сутринта да си пуснеш два дни болнични. А двеста грама не е пиене и толкова!
    През лятото се пият бири заради жегата. Пет бири – нормално. Десет бири – много топло.
    Цигарите са си цигари. Вредни са, ама то кое не е вредно? Няма да се караме за глупости сега!
    

Българинът има холестерол.

Също така има холестерон, холестерин и холестон. Не е ясно дали това е едно и също. Чувал е, че има хубав и лош холестон и е убеден, че той е с хубавия, защото няма как хубав човек да няма хубав холестерин? Най-успокоителното е, че и други имат холестерони и нищо им няма. Така, че няма страшно.
    Българинът не ходи на профилактични прегледи и мрази да го бодат с игли. А и преди десет години веднъж са го изследвали и всичко е било наред.
    Въобще, стане ли въпрос за здраве българите са здрави като бикове… или пък бяха толкова умни?
    Чудите се защо се заяждам със здравия и корав българин? Защото това е една от причините да регистрираме най-висока смъртност покрай Ковид епидемията. 

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
14970 0

Водещи новини