Населението се топи, администрацията се рои...

21 януари 2021 16:39

Населението се топи, администрацията се рои...
© pixabay, булфото/архив/
2198 0

Въпреки гръмките обещания за съкращение на администрацията през последните 30 години, тя прогресивно се увеличава от година на година и вече гордо можем да рапортуваме, че работещите в частния сектор дундуркаме армия от общо над 550 000 общински и държавни чиновници /по данни на синдикатите/. Това се случва на фона на тъжната статистика, че населението на страната ни се топи с по един град на година. Но чиновниците се увеличават и право пропорционално на растежа на тяхната бройка, се увеличават и заплатите им, както и бонуси, осигуровки и т.н.. Странно е, че бройката на служителите не намалява, въпреки че вече има въведени оптимизирани електронни услуги в някои сфери. Дваж по-неясно е, че дори тежката ситуация заради пандемията, изолацията, извънредното положение и т.н. не доведоха до съкращения на администрацията, напротив, пуснаха ги в отпуск и да работят дистанционно, но съкратени и уволнени чиновници няма, за разлика от заетите в частния бизнес. А той, горкият, все повече заприличва на изпосталяла крава, която всички дърпат за вимето да доят, ама никой не се сеща да я пусне малко поне да попасе на тучна ливада....

Кабинетът отпусна допълнително средства в края на изтеклата година и увеличи с до 30% заплатите в 28 администрации. Обявиха като свой мотив, че увеличението с 30% е заради харчовете за справяне със заразата от Ковид 19. Такива разходи имат и в частния сектор, но на кого му пука как се справят там! И този път никой не се вслуша в недоволството на работодателските организации от поредното наливане в джобовете на чиновниците.


Пак по това време депутатите набързо гласуваха чрез поправки в Закона за държавния служител и КТ възможност онези служители, които участват в бордовете на държавни и общински дружества, да получат коледни бонуси за изтеклата година. Припомням, че 

през 2012 година бе премахната възможността чиновниците да получават бонуси 

от присъствие в бордове и УС на частни фирми, но тази "несправедливост" вече бе коригирана и пак ще вземат и заплати, и допълнително средства от участията си в бордове.
Преди две години стана ясно, че заетите в държавната администрация "любезно" са си раздали близо 118 млн. лв. бонуси 
от нашите общи, бюджетни пари. Първенци в това отношение били Министерството на финансите, включително данъчни и митничари, получили общо над 43 млн. лв. Заетите в социалното министерство и всичките му разклонения получили около 13 млн. лв. допълнително. Вероятно заради усилията да бършат сълзите на бедните и онеправданите. Може да си мислите, че магистратите от правосъдието не заслужават поощрения заради работата им и постоянните критики, които търпим от ЕК заради тях, но ... и за тях има пари отгоре - 1.1 млн. лв. Следват и милиони левове осигурени от нас за Агенцията по вписвания, за МОСВ, за "Летище София" и т.н.. 
Да спрем дотук, за да си спестим излишни ядове за харчовете с нашите пари. И да попитаме дългогодишния финансов експерт Мика Зайкова защо администрацията не намалява през годините и защо за нея харчим така щедро пари?

"Не забравяйте, че бонуси получиха и другарите полицаи, а това уточнение е много важно преди изборите и тяхната роля в тях. Същото се отнася и за разрастването на администрацията година из година и не въвеждането на електронното правителство, което дотук ни струва доста прескъпо. Чиновниците растат и по друга причина - 

общинските и държавните структури са удобни места за назначения на всякакви роднини, калинки, любовници, 

шуреи и баджанаци, деца на партийните функционери у нас. Няма значение дали са управляващи или уж в опозиция - те се договарят винаги и на всякакви нива. Назначават ги, ама поне да вършеха работа. А 60-70 на сто от тях са кухи лейки, които получават тлъсти заплати и бонуси на гърба на малцинството компетентни работещи. Да дам ли пример с КФН, където получават огромни заплати, но пък внасят постоянно някакви хаосни, объркани предложения. Наскоро предизвикаха поредната бъркотия по повод на втората пенсия и заради техните гафове бъдещите пенсионери има опасност да останат с още по-малки пенсии. Много са структурите, които работят като тях и с примерите можем да продължим дълго, но няма смисъл. Общият им принцип на работа в повечето ведомства е: да работят колкото се може по-малко, да не носят отговорност, но да вземат тлъсти заплати. И ние безропотно им осигуряваме такива възможности".

Аделина Делийска
2198 0