КНСБ: Да подкрепим нова директива срещу бизнес практики за нарушаване на човешките и трудовите права!

  • 21 януари 2021 09:26

  • 361
  • 1
КНСБ: Да подкрепим нова директива срещу бизнес практики за нарушаване на човешките и трудовите права!
© Булфото

Конфедерацията на независимите синдикати в България се присъединява към призива на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) за създаване на нов закон, който гарантира, че компаниите в Европейския съюз имат отговорно поведение и спазват човешките, трудовите, социалните и синдикалните права на работниците. За целта трябва да бъде въведен мониторинг на фирмите, независимо от мястото на регистрацията им, задължения за зачитане на човешките права и съответните санкции при неспазването им. Това съобщават от КНСБ.

Кампанията на ЕКП стартира във връзка със законодателна инициатива на ЕК. Комисията откри обществена консултация как да бъдат формулирани нови правила за корпоративна проверка, отговорно бизнес поведение и създаване на продукти и услуги, които не вредят на хората или околната среда. Това би могло да допринесе в борбата срещу антисиндикалните практики, принудителния труд, заграбването на земя, изхвърлянето на токсични отпадъци, неконтролираните емисии на CO2, обезлесяването или унищожаването на биологичното разнообразие.

Консултацията на ЕК продължава до 8 февруари. Това е срокът, до който чрез своите подписи всички трудещи се в България и целия ЕС могат да заявят, че искат силно законодателство, което предпазва работниците, хората и планетата от лошите бизнес практики.

За да постигне това законът трябва:

• Да включва правата на човека, включително правата на работниците и синдикатите, екологичните и социалните въздействия по цялата верига на доставки.

• Да налага строги санкции, ако компаниите нарушат правилата.

• Да държи компаниите отговорни за лоши практики у дома и в чужбина.

Пламен Димитров: COVID кризата увеличи още повече неравенствата в обществото

• Да гарантира правото на синдикатите да преговарят с компаниите относно политиката за надлежна проверка.

• Да осигури спазването на правото на представителите на работниците да бъдат информирани и консултирани в различните етапи от процеса на надлежна проверка.

• Да улесни всички жертви на корпоративни злоупотреби, синдикатите и гражданското общество да търсят справедливост в съдилищата на ЕС.

Последвайте канала на

Novini.bg
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2021.01.21 | 10:09

1
Каква директива? То няма синдикати по фирмите . Нали разрушихте всичко по директива на американските” братя” ! Икономика с 75 % услуги ,значи фалирала държава. Американските “ братя” това искаха и беше постигнато с планът Ран - Ът.С всеки изминат ден ставаме по -слаби и по -слаби. Статистиката казва ,че се топим със скороста на пролетен сняг . Раждаемост с 2000 по -малко всяка година . Клона на който седите нескончаемата държавна администрация ,несравнима по многочисленост с никоя друга държавна такава се чупи. Още малко и падате на земята. Капиатализма ,колониализма и фашизма сложиха край на държавата ни. Когато няма фундамент каквото и да сложиш отгоре пада. Фундамента и гръбнака на всяка икономика е тежката промишленост . Къде е тя у нас ? Клоуни стоят начело на потъналата държава!

Добави коментар

Водещи новини