22 отклонения в питейната вода на няколко села от област Велико Търново

  • 14 януари 2021 13:47

  • 421
  • 0
22 отклонения в питейната вода на няколко села от област Велико Търново
© Pixabay

22 отклонения в питейната вода в областта са установили експертите от Регионалната здравна инспекция в края на миналата година. Отчетът за четвъртото тримесечие на 2020 г. показва, че в 22 населени места е имало превишения на различни химични показатели, предаде„Фокус“.

Данните показват наличие на калций в проби от селата Стрелец, Паисий и Сливовица, желязо е намерено в Българско Сливово. Нитрати са открити в Стрелец, Никюп, Сломер, Вързулица, Стефан Стамболово, Страхилово, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Червена, Виноград, Камен, Лозен, Нова Върбовка и Сухиндол. Експертите отчитат и, че само в една от взетите 48 проби от централни водоизточници в областта е установено отклонение по микробиологични показатели. Водата е от Мирово, където са открити коли форми, но при контролния мониторинг не са установени нарушения.

Откриха манган във водата на пловдивско село

През отчетния период във връзка с контрола по качеството на питейните води в областта e издадено предписание до управителя на „ВиК Йовковци” за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителен обект в село Ореш. Три общини в областта трябва да разработят и предоставят на Регионалната здравна инспекция мониторингова програма за 2021 г. за минералните водоизточници, намиращи се на техните територии. Това са Велико Търново, Полски Тръмбеш и Свищов.

Последвайте канала на

Novini.bg
421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини