Симеон Славчев пред novini.bg: Искаме референдум за новия завод за горене на боклука в София

  • 12 януари 2021 15:09

  • 2049
  • 0
Симеон Славчев пред novini.bg: Искаме референдум за новия завод за горене на боклука в София
© личен архив, булфото/архив/

"Топлофикация София" ЕАД обяви обществена поръчка за построяването на инсталация за изгаряне на отпадъци, която ще използва боклука като гориво за производство на топлинна и електрическа енергия. Проектът ще струва повече от 300 млн. лева, за финансирането му се очаква да помогнат и безвъзмездни средства от оперативната програма "Околна среда", както и Европейската инвестиционна банка, чрез ниско лихвен заем. Разговарям с председателя на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев, който познава проблема в детайли и опирайки се на експертни становища от самото начало на тази идея твърди, че подобна инсталация ще замърсява още повече мръсния въздух в София.

Още като общински съветник в миналия мандат на СОС заявих, че това решение на мнозинството от съветниците е най-голямото престъпление в най-новата ни история към гражданите на столицата. Имаше разговори в общината и ние представихме много компетентни становища на професионалисти от областта на екологията и здравеопазването, че подобна инсталация в центъра на София, допълнително ще замърсява въздуха, който дишаме. Както е известно и без нея водим класациите за лош въздух и търпим санкции от ЕК затова.

Строителството на новия завод се забави, слава Богу, поради серия от некомпетентни действия от страна на общината по отношение на работата с европроектите.
Силно се съмнявам, че и сега този проект ще тръгне. Ние

стартираме референдум за инсталацията за горене на боклук

като предлагаме въобще да не се изгражда - нито с наши пари, нито със средства от ЕС. Не е редно да си плащаме, за да бъдем тровени. Не за първи път от "Топлофикация София"ЕАД обявяват, че започва обществена поръчка, но все още нямат потвърждение на еврофинансирането. Дори смениха ръководството си, а сегашната зам.-кметица Десислава Билева по екологията е от старото управление на дружеството в столицата. Това е, меко казано, парадоксално и е сериозен конфликт на интереси - как тази жена ще се грижи за екологията и чистотата на въздуха?! Силно се съмнявам, че този завод въобще ще тръгне.

Обществото трябва да бъде информирано и да изрази своето мнение

за изграждането на тази вредна за здравето му инсталация. Сега хората въобще не са наясно за какво става въпрос. ЕК принципно одобри този проект под давление и информация само от страна на управляващите. Но не се стигна до осигуряване на пари, защото те се издъниха сериозно, така както се случи и със средствата по друг един проект за "В и К" инфраструктурата.
Затова обезателно трябва да направим референдума и ще се постараем да мине заедно, две в едно с парламентарните избори след месеци. Нужна е независима експертна оценка на този проект, за да може хората да са добре информирани.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2049 0

Свързани новини

Водещи новини