Тържествено бе отбелязана 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване

  • 12 януари 2021 14:49

  • 331
  • 4
Тържествено бе отбелязана 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване
© Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес, 12 януари, в честването на 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празник на служба „Военно разузнаване“ (СВР). В двора на службата бе отслужен молебен за здраве. На ритуала присъстваха и.д. директорът на служба „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов и ръководният състав на службата.

„Днешният празник е чудесен повод да отбележим приноса и заслугите на най-старата българска специална служба - наследник и продължител на славните традиции и опит на българските военни разузнавачи, проявили героизъм и себеотрицание“, се казва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността към военнослужещите и цивилните служители от военното разузнаване. Той изразява своята благодарност за всеотдайността, енергията и професионализма на целия личен състав на службата.

„В празничния ден изразявам увереността си, че вашата експертиза ще продължи да бъде в основата на своевременното и точно идентифициране, оценката и изпреварващото информиране за потенциалните рискове и заплахи за сигурността и интересите на страната“, се посочва в поздравителния адрес на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той изразява своята категоричност, че компетентността и високият професионализъм на военните ни разузнавачи безспорно са от голямо значение за вземането на обосновани решения в областта на отбраната и Въоръжените сили. „Уверявам ви, че ще разчитам на нея при осъществяване на моите правомощия като началник на отбраната и в бъдеще“, заявява в поздравлението си адмирал Ефтимов.

Официалните гости и ръководството поднесоха венци и цветя на паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг български военни разузнавачи.

Празникът на българското военно разузнаване бе отбелязан и от Съвместното командване на силите. Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав от отдел „Разузнаване“ и „Оперативния разузнавателен информационен център“ за активната им и достойна воинска служба.

През 1908 г. на 12.01 (нов стил) влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция.

С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
331 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анатема

2021.01.12 | 16:02

2
А рекламното лице на "Била" чий го търси там?
Веричката му свинска

2021.01.12 | 17:23

4
Сигурно после ще има софра.
Росен

2021.01.12 | 15:17

1
Какви шега само. Военно разузнаване. Това предполага запазване на тайни, а нашите " разезнавачи" всичко докладват на САЩ. Пълни подлоги .
АнатемаБаСулюПаситто

2021.01.12 | 16:05

3
Това е така,защото краварете са инвестирали много пари в обучението на предателите на майка България

Добави коментар

Водещи новини