Въпреки забраните - калоферци извиха хоро в Тунджа

  • 06 януари 2021 11:15

  • 2043
  • 3
Въпреки забраните - калоферци извиха хоро в Тунджа
© Булфото

Мъжкото хоро в Калофер се проведе и тази година, въпреки пандемията, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов, предава "Фокус".

"Празникът премина почти както миналата година, въпреки, че мерките трябваше да се спазват, но не съжалявам", каза Стоянов. По думите му никой не може да ги спре калоферци по никакъв начин, когато става въпрос за ритуал. "Дори се гордея с тези хора и не се страхувам от глоби", добави кметът на Калофер. Както миналата година броят на участниците беше около стотина мъже, които изпълниха ритуала във водите на река Тунджа, докато пееха песента "Залюбила е Василка" под звуците на тъпани и гайди. Отец Димитри пък хвърли кръста в реката. По традиция участниците в хорото предадоха кръста на най-малкия участник. Тази година това беше Християн Рашков, на 5 години и половина, който влезе в реката на раменете на баща си.

Въпреки охраната на полицията и тази година имаше зрители по поречието на реката, много от тях без маски. По този повод Румен Стоянов каза, че въпреки призивите да не идват в Калофер и тази година много хора са дошли от всички краища на страната. Хотелите в градчето са били 50% пълни още от вчера.

По повод не носенето на маски Румен Стоянов каза, че това си е лична отговорност на всеки един човек.

Кметът на Калофер тази година не влезе в реката, а го наблюдава отвън за да покаже, че не е нужно да има струпване на хора в реката.

В 11.30 часа в Калофер започва и тържественият ритуал за отбелязването на 173 години от рождението на Христо Ботев.

Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев", в който ще участват представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, жители и гости на града.

Слово за живота и делото на Ботев ще произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

В 15.00 часа президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще бъде в Калофер. Той ще посети мемориалния комплекс „Христо Ботев“, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей „Христо Ботев“.

В Калофер Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще проведе и среща с 5-ма членове на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България. Очаква се да дойдат кметовете от близките общини Първомай, Садово, Раднево и Стара Загора.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2043 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.06 | 16:33

3
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

2021.01.06 | 11:34

1
Видя се че от Българите нищо не става и за това пандемията ще се влачи още дълго и ще си носим маските а можеше всичко да приключи за три месеца както в Китай.
Ама

2021.01.06 | 12:57

2
не пиши тези глупости да се излагаш ,че си от зомбираните!

Добави коментар

Водещи новини