Благоевградска полицайка на съд заради романс с рецидивист

05 януари 2021 16:55

Благоевградска полицайка на съд заради романс с рецидивист
© Pixabay
1108 2

30-годишна вече бивша служителка на реда от ОДМВР-Благоевград ще бъде изправена пред съда за осуетяване на наказателно преследване при изпълнение на служба, разгласяване на служебна информация във вреда на държавата, лично укривателство, съставяне на официален документ с невярно съдържание и лъжесвидетелстване, съобщиха от прокуратурата. Полицайката се оказва на подсъдимата скамейка след връзка с лице от криминалния контингент, съобщава Бтв.

През декември 2016 г. тя трябвало да разследва измама, към която имало данни, че е съпричастен 32-годишен мъж с множество присъди и регистрации за наркотици, проституция и фалшива валута. Той се явил в районното управление в Благоевград едва на 24 август 2017 г. и тогава бил разпитан от нея в качеството ѝ на младши разследващ полицай.

„След това обвиняемата започнала да поддържа приятелски отношения с него, които прераснали в интимни. Тя водела активна телефонна комуникация и имала лични срещи с него, посещавала дома му. Въпреки тези нерегламентирани контакти, разследването по делото продължило да се осъществява от Р.К. в качеството й на разследващ полицай“, пишат от прокуратурата. Междувременно подсъдимата бездействала и не действала по разкриването на случая.

Арест за рецидивист, нападнал и ограбил жена в София

Тя се възползвала от достъпа си до информационните масиви на МВР и така разбрала, че приятелят ѝ е обявен за издирване в Шенгенската информационна система от гръцките власти заради закононарушение в южната ни съседка. Помогнала му да се укрие и междувременно ангажирала адвокат и ходила до съда в Солун, за да се стигне до решение за оттегляне на заповедта.

През февруари 2018 г. рецидивистът бил задържан, за да влезе в затвора след влязла в сила присъда по друго дело. Връзката продължила: „Под предлог, че като разследващ полицай извършва действия по досъдебни производства, както и такива, които нямат отношение към В.Б., обвиняемата няколкократно го посещавала в Следствения арест. Идвала и на свиждане с него в затворите в гр. София и гр. Бобов дол. По негова молба му предоставяла справки от информационните масиви на МВР за други лишени от свобода, които били изнудвани от В.Б. за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им и му я предоставяла, с цел да бъде използвана за заплашване и мотивиране да не извършват действия по служба спрямо него“.

Комуникацията ставала чрез мобилни телефони, които мъжът притежавал в нарушение на правилата. Свижданията пък се оформяли като разпити на свидетел и така полицайката не била ограничавана нито от продължителността на срещите, нито от присъствието на служители на затвора.

Междувременно, в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР постъпил сигнал за нерегламентираните отношения. След проведено дисциплинарно производство подсъдимата била уволнена. Сега ще отговаря и пред съда за своите действия.

Novini.bg
1108 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.05 | 18:55

111128
Тия са открили,че водата е мокра!!!
За единия

2021.01.05 | 17:15

110996
Уй, за единия уй!!!!!!?!!!

Добави коментар

Водещи новини