Днес честваме Св. Цар Борис Покръстител

  • 02 май 2012 13:55

  • 2068
  • 0
Днес честваме Св. Цар Борис Покръстител
©

Всяка година на 2 май Българската православна църква прославя Св. Цар Борис - Покръстител. По този повод във всички епархии в страната се отслужва Света Златоустова Литургия.

Празнично честване ще се проведе и в параклиса "Св. Цар Борис" в София. Песнопенията ще бъдат изпълнени от певци под диригенството на главния асистент от Богословския факултет на СУ "Св. Климетн Охридски" Симеон Генов. Възможно е на молитвеното богослужение да присъства и Българският патриарх Максим, пише actualno.com.

Корените на празника се крият още в Средновековието. На 2 май 907 земния си път приключва един от най- великите български владетели - Цар Борис. Той успява да обедини и одухотвори целия български народ с приемането на християнската религия. Борис I се отказва от светската суета и приема монашеството. При първото си оттегляне от трона владетелят остава на власт сина си Владимир- Расате. Той обаче се опитал да върне старата вяра в бог Тангра. Това разгневило баща му и той наредил да ослепят собствения му син. След това предал властта на другия си наследник Симеон. Той продължил неговото дело и издигнал България до невиждани до тогава висоти. Заради своята отдаденост на святото дело да разпространи правата вяра по целия български народ Цар Борис е канонизиран за светец. И днес ние честваме неговата памет и възхваляваме делото му.

На този ден празнуват всички с името: Борис, Боряна, Борил, Борислав, Борислава.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини