Рождество Христово e!

  • 25 декември 2020 07:02

  • 2468
  • 14
Рождество Христово e!
© Pixabay

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Патриарх Неофит: Нека временните трудности не подкопават вярата ни

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Митрополит Антоний: Нека да усилим своята молитва

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

На 25 декември имен ден празнуват Христо, Христина, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Кристиян, Кристияна, Кристина и др.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Със Стефановден завършват Коледните празници.

Последвайте канала на

Novini.bg
2468 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,"

2020.12.25 | 10:53

14
каза негово Високо преосвещенство патриарх Неофит, в обръщението си към православна България. Но дали седесарите са чеда на господа, Ваше светейшество? След 2.5 милиона умъртвени и побегнали от седесарския режим? След масовите самоубийства от глад и безизходица при управлението на седесаро-мутренската хунта?
Почитаме паметта на св. Мина,

2020.12.25 | 10:49

13
покровител на семейството. Псуваме на пу.тка майчина седесарската ку.рва Надежда Михайлова, която захвърли семейството си и заряза щерките си за да се издигне в политиката. Коя е сега тя? Една ибана в г.ъз с рязан xyй синя никаквица.
От САЩ се зададе нов мутант на ковид,

2020.12.25 | 10:43

12
ваксина за сега няма. Около 400 000 ковбои умрели от вируса, САЩ - най-заразената седесарска кочина в света.
Освен Венесуела и Аржентина,

2020.12.25 | 10:41

11
и Беларус купува руските Спутник-В, заслужилата доверие ваксина. А швабските и ковбойските още не са минали изпитанията.

2020.12.25 | 10:40

10
da bre pojdestvo hristovo granirano sas dva vida korona viris e niamam dumi.
След ваксинация с руската Спутник-В,

2020.12.25 | 10:38

9
антителата у ваксинираните са повече от колкото у преболедувалите ковид. А мед.сестра от щата Тенеси припаднала след ваксинация с краварска ваксина. На легло е.
В Русия дадоха новогодишни премии

2020.12.25 | 10:36

8
на 13.5 милиона деца до 8 год., а у нас е седесарска демокрация, само вземат, но не дават.
Колко ли сини лумпени

2020.12.25 | 10:32

7
са в Пирогов след препиване на връх Рождество...
Да смажем синята мафия в името на България

2020.12.25 | 10:31

6
и децата ни.
"Тиха нощ, свята нощ, всичко спи..."

2020.12.25 | 10:30

5
а седесарските лумпени беснеят дрогирани и алкохолизирани, огърмяха махалата. Такива са ценностите на седесарската демокрация. При социализма се спазваше уважение към този православен ритуал.

Добави коментар

Водещи новини