Пламен Димитров: Никой не знае как се формира цената на труда у нас

  • 02 май 2012 08:11

  • 2966
  • 0
Пламен Димитров: Никой не знае как се формира цената на труда у нас
©

Около 300 000 души членуват в КНСБ, което е около 15% от всички наемни работници в страната. Ние сме най-голямата организация в страната - няма партия или обществена организация, която да има повече членове. Има още какво да се желае като действия от наша страна, за да защитаваме по-добре интересите им.

Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес в Зала 3 на НДК ще се проведе Седмия редовен конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България.

По думите на Пламен Димитров, на България й трябва нов растеж, нова индустриална политика. "Трябва да бъдат възстановени изгубените работни места по време на кризата. Ще започнем дебат за начина, по който се формира цената на труда, защото този въпрос в България не е уреден. Сигурно в обществото има професии, при които трудът струва повече, отколкото е оценен в момента. Ако успеем да направим това, мисля че ще свършим голяма част от работата си. Важно е също така да се повиши квалификацията на работниците, както и връзката между образователната система и бизнеса", заяви синдикалистът.

Той определи приоритетите на КНСБ: "Заплати, работни места и социална сигурност. Въпросът е да намерим надеждни и работещи мерки за постигането на тези цели", посочи Пламен Димитров. Той каза, че в близките дни синдикатите ще започнат преговори с правителството за плавно, но трайно повишение на заплатите у нас.

Председателят на Европейската федерация на профсъюзите Бернадет Сегол заяви, че в Европа приоритет е заетостта на младите хора, но също така насърчаването на европейския социален модел чрез преговори между работодатели и работници. "Обществото плаща огромна цена за кризата в Европа. Несправедливо е обаче работниците да плащат тази цена, защото те не са виновни кризата. На Европа са нужни ръст на доходите, ръст на икономиката. Европа отново трябва да излезе на световната икономическа схема. Мерките за намаляване на безработицата минават през политика на растеж - видяхме, че ограничителните мерки не работят. Само по този начин може да се постигне по-голяма заетост. Искаме да променим посоката на политиката в Европа, за да има растеж в средносрочен и дългосрочен план", каза още Сегол.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини