Над 1000 писма за Дядо Коледа са пристигнали в регионалното звено на "Български пощи" в Пловдив

  • 24 декември 2020 08:44

  • 349
  • 1
Над 1000 писма за Дядо Коледа са пристигнали в регионалното звено на "Български пощи" в Пловдив
© Pixabay

В дните преди Коледа всяка година кутиите на "Български пощи" се изпълват с писма до най-добрия старец - Дядо Коледа. Писмата до Белобрадия старец са истински - като желанията на децата, наивни като игрите им и красиви като най-голямото вълшебство.

регионалното управление на "Български пощи" в Пловдив вече се обработват писмата на малчуганите от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Много от желанията към Белобрадия старец са описани подробно или са нарисувани и те са от малка книжка до машина за захарен памук или бетонобъркачка, разказа за БТА Диана Ранчева от Централна поща в Пловдив. До момента си пристигнали около 1100 писма, като в дните до Коледа се очакват и още, коментира тя.

За разлика от друга година тази година кампанията за писмата до Дядо Коледа започва почти месец по-късно - в началото на декември. Но основно писмата на децата започват с желанието семействата им да бъдат здрави. Сега най-често желанията са свързани с домашни любимци или по-комуникативни играчки, най-вероятно, подчерта Ранчева, е заради обстановката в която живеем всички в момента и липсата на комуникация между самите деца.

До момента писмата са в много голям диапазон по отношение на възрастта - от най-малките, за чиито желания пишат родители, до 12-13 годишните. В минали години са се получавали писма и от възрастни хора, над 20-годишни, които пишат на Дядо Коледа, защото може би той е единствения на когото могат да изпратят писмо, в което да споделят дълбоко лични неща и защото се надяват все пак, че около Коледа стават чудеса.

Днес е един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер

Всяка година "Български пощи" организира конкурс за най-красиво писмо и тази година от Пловдив са номинирани 10 писма, които имат и по-нетрадиционно съдържание. Те ще бъдат класирани, като първите ще получат предметни награди от името на Белобрадия старец. Едно от писмата е написано като стихотворение и негов автор е Латина Ташкова от село Черногорово, Пазарджик. "Дядо Коледа, дай добро на всички хора и на бедните късмет" - с тези думи започва стихотворението.

Бъдни вечер е очакване да се сбъднат добри неща, а Коледа е обещание, че всичко ще се сбъдне

Сред най-желаните подаръци са и аксесоарите за телефони. Сред момчешките "заявки" за коледен подарък е поръчка за пистолет с патрони и тояга, а момичетата най-често искат еднорог като нова играчка. Повечето от писмата започват с желание за здраве и възможност всички от семейството да бъдат заедно. А след дългите списъци с подаръци малчуганите добавят и алтернативна възможност за Дядо Коледа - изненада. От своя страна много от децата изпращат на добрия старец рисунки, картички, апликации, с които му пожелават здраве, за да може в празничната нощ да обходи цялата земя и да посети всяко едно дете. Почти всяко дете завършва писмото си с това, че е приготвило на Дядо Коледа почерпка и лакомства за Коледната нощ.

Тези писма, които са адресирани директно до Лапландия и имат необходимите за това марки, заминават направо за работилницата на Дядо Коледа.

Последвайте канала на

Novini.bg
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.24 | 11:41

1
"Български пощи" си карат като през комунизма. Мръсотия и смрад навсякъде. 5-6 лелки се набутали в една стаичка и симулират работа. Единствената, която работи едва-едва пипа. Важното е ден да мине, самун да загине и заплатите да вървят!

Добави коментар

Водещи новини