Фандъкова: Започваме изграждането на нова улица, която ще подпомогне инфраструктурата за суперкомпютъра

  • 21 декември 2020 13:47

  • 814
  • 0
© Булфото

Преди няколко месеца бяхме тук и направихме първа копка на сградата за суперкомпютъра. Днес вече виждаме първите резултати.

Това заяви кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking.

"Вече е ясно, че именно науката и новите технологии ще спасят човечетсвото. Това е причината да съм много горда, че точно в София ще се помещава суперкомпютъра. Най-важното е, че всички - община, Министерски съвет, Министерства на икономиката и финансите работихме заедно и успяхме да изградим този проект, както и ще продължим да го развиваме", каза още тя.

Мария Габриел: Суперкомпютърът означава много нови работни места

Фандъкова разкри подробности и за нов инфраструктурен проект, който включва изграждането на пътна връзка в района на София Тех парк. "Ще направим нова улица, която ще е успоредна на бул. "Цариградско шосе". Тя ще се казва улица северна и ще е дълга 900 метра, като ще има две платна в двете посоки и ще се свърза с улица "Ген. Йордан Венедиков". За тази инфраструктура бяха необходими средства в размер на 5 млн. лева и ние ги поискахме от Министерски съвет, като най-вероятно още утре те ще ни бъдат отпуснати и ще можем да започнем работа. Аз искам да благодаря на премиера Бойко Борисов затова. Тепърва предстои тази зона да се развие. Ще има и ново училище тук, като то също ще се възползва от новоизградената инфраструктура", разкри кметът на София.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини