Шефът на НСИ поиска отлагане на преброяването, ако ситуацията с пандемията не се подобри

  • 16 декември 2020 17:10

  • 367
  • 0
Шефът на НСИ поиска отлагане на преброяването, ако ситуацията с пандемията не се подобри
© Булфото

Председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски коментира за БТА, че предложението за нова дата за преброяването на населението и на жилищния фонд ще зависи от развитието на пандемията и от датата на предстоящите избори. Ако епидемичната обстановка се подобри по-рано, би могло преброяването на започне още през юни, ако изборите се проведат в края на март, но изборите могат да бъдат отложени за май и ние тогава няма да успеем и ще търсим нова дата, каза Цветарски.

Той напомни, че в края на годината ни очакват и избори за президент, за които също няма яснота кога точно ще са. Тези неясноти са повод за днешното решение да се остави в ръцете на Министерския съвет да определи нова дата, съобразно яснотата която ще има към даден момент, допълни председателят на НСИ.

Отчитат 0,1% месечна инфлация

По-рано днес парламентарната икономическа комисия прие за първо гласуване Законопроект за изменение на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов. С измененията на закона се предлага Министерският съвет да може да вземе решение за промяна на сроковете за начало и край на преброяването при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Председателят на Националния статистически институт ще трябва да подготви доклад за основните резултати от преброяването в едногодишен срок от провеждането му, а не както се предвижда в ресорния закон - до 31 декември 2021 г. , е другото предложение за промени.

В сегашния закон е записано, че преброяването започва в 0,00 часа на 22 януари 2021 г. и приключва в 20,00 часа на 15 февруари 2021 г. , а данните за населението и жилищния фонд, събрани по време на преброяването, се отнасят към 0,00 часа на 22 януари 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини