Гурбетчиите ни масово се завръщат от Гърция

  • 01 май 2012 07:29

  • 2251
  • 1
Гурбетчиите ни масово се завръщат от Гърция
©

Гурбетчиите ни започнаха масово да се връщат от Гърция, пише “Монитор”.

Цели семейства от Добрич, работили повече от 16 години в южната ни съседка, се прибраха окончателно с багажа си. “Там вече не е същото. Работа няма от 4-5 месеца, а и заплатите рязко паднаха”, обясниха Елена и Тихомир, които живяха с децата си и работиха в Гърция 10 години. По същата причина от Атина се завърна и Милена, която 16 години гледа възрастни хора.

“Има българи, които чакат по 7-8 месеца за работа, трупат борчове и после се наемат за по 200-300 евро заплата. В Гърция първо орязаха заплатите. Един митничар преди получаваше по 4000 евро. Намалиха им ги два пъти поред и сега митничарите получават по 1800 евро”, разказва Милена.

Цените растат непрекъснато и много магазини затвориха. За пример, едно кафе струва 2,5 евро. Всеки ден на една улица затварят по един-два магазина. Навсякъде има табели “дава се под наем” или пък предлагат по 70-80 на сто намаление на стоките. Съкратиха много държавни служители. Сега през юни ще намалят и пенсиите. Това особено ще се отрази върху заплатите на българките, които гледат възрастни хора”, обяснява Милена. Тя е гледала възрастна баба срещу 700 евро заплата на месец, без нито ден почивка. “За нас пенсиите са много важни, защото бабите ни плащат от тях. В Гърция има закон, според който една вдовица, дори и да не е работила нито един ден през живота си, получава 80 процента от пенсията на мъжа си. А ако е работила, получава доста прилична сума. В зависимост от постовете и работните позиции, може да вземе дори до 3000 евро. Средностатистическата гъркиня взема по 1000-1200 евро пенсия. Като ми даде на мен 700 евро заплата, с останалите пари плаща сметките и изкарваме месеца с храна”, каза още Милена. Жената си спомня с носталгия за миналите години. “Беше много хубаво. Тогава имаше и хубави заплати, и много работа. Случвало ми се е днес да напусна, още на следващия ден ми звънят за ново място, аз обаче казвам: “А не, имам нужда от една седмица почивка”. За 16-те години в Гърция ми се е случвало да чакам за работа само 1 месец, и то защото аз избирах. Сега няма такова нещо. С месеци се чака за работа, а и не се знае на какво място ще попаднеш.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.31 | 01:50

1
ша му идьть главата уа УАХАХА

Добави коментар

Водещи новини