12 хиляди гратисчии на ден в метрото

  • 01 май 2012 06:40

  • 2024
  • 2
12 хиляди гратисчии на ден в метрото
©

Изчезването на хартиените карти за пътуване в столичния градски транспорт и замяната им от днес с електронни ще увеличи гратисчиите в метрото, съобщиха пред „България Днес” служители на Центъра за градска мобилност.

От днес всички документи за публичния транспорт ще са електронни. Досега модерната технология беше приложима само за тролеите и трамваите, но не и в автобусите. „Проблемът е, че електронните системи на наземния транспорт и метрото не са единни и нямат връзка помежду си”, обясниха транспортни експерти към Столичната община. Ако пътник бъде хванат, че е с нередовна карта, тя веднага се блокира.

Превозният документ може да се използва отново, когато гражданинът си плати глобата и му я отблокират, „Различната система на метрото обаче позволява столичани с блокирани карти да си влизат свободно в станциите, защото устройствата на входовете не разчитат нищо нередно. Така масово хора ще ползват метрото, без да си плащат, а в същото време „Метрополитен” нямат свои контрольори, които да следят за гратисчии разказаха от Центъра за градска мобилност.

По данни на институцията досега нередовните пътници в подземната железница бяха 7% от общия поток, което прави по около 12 000 души на ден.

При измама с блокираните електронни карти ще се появяват нови гратисчии.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2024 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ицо

2014.02.20 | 16:41

2
Аз пък мисля че вместо да се харчат пари за ел.карти, устройства (изработени от "свои" фирми), контрольори ... трябва да направят градския транспорт безплатен, а парите нужни за този транспорт да се взимат от акцизите за горивата. По този начин хем ще се спестят пари, хем ще се стимулира да се пътува без кола, а пък тежкарите с колите ще могат да си пътуват по свободно по улиците.
rolex

2012.05.01 | 09:57

1
spored men e redno gratis4iite da p1tuvat v otdelen vagon za da ne se draznqt redovnite p1tnici.

Добави коментар

Водещи новини