Опашки от безотговорност и безхаберие по време на чума

  • 14 декември 2020 13:40

  • 6811
  • 0
Опашки от безотговорност и безхаберие по време на чума
© булфото/архив/

Огромни опашки от чакащи възрастни хора се вият пред пощите в повечето населени места в татковината на определените дати за изплащане на пенсии. Те обвиняват "Български пощи", че не са създали необходимата организация да няма такива струпвания. От там пък уверяват, че хората по места не спазват инструкциите и списъците, изготвени от тях за организация и създаване на ред в хаоса в условия на пандемия и изолация. Контролът е в ръцете на МВР, ама как насила да накарат възрастните хора да не се скупчват на дълги опашки пред пощите!? Пък и в повечето села и малки градове вече няма нито полицейски участъци, нито аптеки, нито банки с банкомати - с две думи единствено пощенските служби на повечето места все още работят. 

Така изглеждат повечето населени места в България, член на ЕС и НАТО в 21 век. Видях с очите си тъжната картина как десетки възрастни се редят 4 часа в дъжда и студа пред един от пощенските клонове, обслужващ град в югозападна България, който е общински център. /Снимката по-горе не е от там, а от Варна отпреди близо 9 месеца и показва, че проблемът вече близо година не е решен/.

В малкия град отдавна няма аптека, няма работа за местните и по-младите масово се изселват. Сега им закриват и банката и останалите гласоподаватели на пенсионна възраст нямат никаква друга възможност да си получат парите освен чрез пощата. 

Повечето от тези хора са трудолюбиви, честни и почтени данъкоплатци, 

които са работили за себе си и нашата държава, предвид големите осигурителни вноски и налозите, които са плащали. 
Днес те са самотни, бедни и болни, забравени и от царя и от бога, както сами твърдят. Пазаруват на вересия и се срамуват, че им се налага да го правят. И пак повтарям - повечето  от тях не са лузери, безработни, мързеливи, пияници и прочее, а хора, които цял живот са се бъхтали за насъщния.

По 50 лв. за пенсионерите и през декември. Борисов: Възрастните са ни приоритет

Огорчени са, че трябва да висят с часове на студа и дъжда да си вземат пенсиите. 

И попържат служителите, които не ги пускат на топло в сградата, докато не им дойде реда или докато не пристигне автомобилът, с който докарват оскъдните им месечни парици. Подобни скупчвания на хора обаче има навсякъде и в големите градове, където хората са избрали да си получават пенсиите по пощата. Защо? Това е тяхно лично решение. А работа на "Български пощи" е да създаде ред и организация, така щото хората да не се струпват на дълги опашки.

Според официалната статистика, пенсионерите ни намаляват и в края на март през тази година са 2 130 000 души. Както сами разбирате, това е потенциално голяма армия от гласоподаватели у нас. Средният размер на пенсиите у нас е 396 лева. И тук половата диференциация е в полза на мъжете, защото те вземат средно около 463 лв., а жените със 114 лева по-малко или близо 394 лева.
В повечето населени места в страната, освен в големите градове, 

пощите са единственото място, където могат да изплащат пенсиите на възрастните. 

Още в началото на пандемията от там обявиха, че създават ред, списъци и всичко останало като организация за безопасност на възрастните, които са и най-уязвими от съвременната чума. На официалния сайт е описан реда, ама пък колко ли от пенсионерите по селата ползват интернет, за да се информират!
От пресцентъра на "Български пощи" поясниха, че по селата хората масово не спазват графиците за получаване на пенсиите и всички се струпват в първите обявени дни. 

Опашките пред пощите обаче засега нямало как да се преодолеят. 

Това е положението. Колкото и да призовавали за спазване на реда и правилата, не ставало и не ставало. Струпването на хора пред пощите, не било ангажимент на пощите. Малцина са и онези, които ползват възможността да си получават пенсиите вкъщи, чрез посредничество на свои близки с пълномощни и т.н.. Вярно е също така и това, че в селата останаха само възрастните хора, потомците им емигрираха както в зората на т.нар. демократичен преход, така и масово в последните години.
Първият ден, когато докарват парите, винаги има осигурена охрана от полицията. Ама кел файда - 

я идете да видите какво се случва в циганските махали. 

Видях десетки възрастни, струпани буквално един върху друг. Полицаите ги подреждат в редичка и заминават, защото и те нямат достатъчно служители, та до всеки българин да има по един полицай. 
Пословичната безотговорност лъсва очеизвадно в тези трудни времена. Особено на онези, чията вяра се върти предимно около цинични поговорки като : "Щом ми плащаш колко да не мрем, че работим колко да не заспим" и "И сам да съм на опашката, че се прередим". Институциите като "Български пощи"  не показват гъвкавост и желание да решат проблема с опашките пред своите подразделения. Без да шикалкавят те просто трябва да си свършат работата - толкова е просто и така трудно изпълнимо по нашите географски ширини, за жалост.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
6811 0

Свързани новини

Водещи новини